Invalidske penzije na proveri

Agencija za borbu protiv korupcije ispituje da li je zaista moguće kupiti status invalidskog penzionera, kaže direktorka Agencije Zorana Marković.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2011.

11:53

Default images

Zvono za uzbunu zazvonilo je u agenciji pošto su novinari “Blica” objavili da postoje državni službenici koji obećavaju da se invalidska penzija od oko 20.000 dinara može isposlovati za naknadu od 4.500 evra.

Agencija za borbu protiv korupcije namerava da utvrdi da li su problematični važeći zakoni ili samo ljudski faktor.
"Napisi u medijima da postoji i ne samo da postoji korupcija nego da postoji i tarifa po kojoj se invalidske penzije dodeljuju bio je dovoljan signal za nas. Mi smo tražili sve propise koji regulišu dodeljivanje invalidskih penzija, tražili smo to od Ministarstva zdravlja, od PIO fonda i od Ministarstva za rad i socijalnu politiku, jer imaju određenu ulogu u ovom postupku”, rekla je Zorana Marković.

"Tražili smo sve interne pravilnike, interne propise koji utvrđuju na koji način se bira lekarska komisija, koji su kriterijumi za izbor članova lekarskih komisija, da li se vrši kontrola njihovog rada, ako se vrši – kako se vrši”, kaže ona.

Na pitanje da li očekuje da će konačni izveštaj ukazati na mesta gde se otvara prostor za korupciju, Markovićeva odgovara da je sigurno da će na to biti ukazano.

“Ili je propust u samom propisu, ili je propust u internoj proceduri, ili ćemo doći do toga da je zaista odgovornost pojedinačnog službenika”, navela je ona.

Markovićeva je izjavila da očekuje da će se istim pitanjem pozabaviti i policija i tužilaštvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: