Spasojević: Država treba da pomogne

Vlasnik ITM grupe Toplica Spasojević traži od države da pomogne privrednicima kako bi se otvarali nova radna mesta u Srbiji.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.01.2011.

08:42

Default images

Navodeći da je nezaposlenost veliki problem Srbije, Spasojević je kazao da ima više od 700.000 nezaposlenih ljudi te da je potrebna pomoć države kako bi se rešio taj problem.

On se u tom smislu založio za jeftiniji kapital za restrukturiranje privrede kako bi jačala izvozno orijentisana preduzeća, preduzeća koja se bave agrarom i energetikom, navodeći da su to komparativne prednosti Srbije.

Založio se i za veću komunikaciju između privrednika i predstavnika političkih stranaka.

Prema njegovim rečima, Srbija ima ‘žilave’ i vitalne preduzetnike sa dobrim poslovnim idejama pa je samo potrebno da se oslobodi preduzetnička energija kako bi se zaposlio veći broj ljudi.
On je kazao da u Srbiji postoji oko 200.000 preduzetnika, od toga 117 000 u sistemu PDV-a. Samo u 2010. godini broj preduzetnika se smanjio za oko 30.000, što nije zanemarljiv broj i znak je da je srpska privreda još uvek u teškoćama.

„Jedino na taj način Srbija će se odmaći od onih 4.000 evra godišnjeg dohotka po glavi stanovnika i približiti se proseku od 8.000 do 10.000 evra dohotka po glavi stanovnika koliko je trenutno u Hrvatskoj, odnosno Sloveniji, zaključio je Spasojević.

Spasojević je kazao i da je potrebno otvoriti razvojnu banku i privući što veći broj investicija, jer je kriza u Srbiji postojala i pre svetske ekonomske krize i jer se neće završiti sa završetkom svetske krize.

On je, ipak, kazao da ima i pozitivnih pomaka, posebno stabilizacija kursa dinara i postepeni izlazak ekonomija zemalja Zapadne Evrope iz krize, što se jednim delom preliva i na ekonomije zemalja regiona.

Prema njegovim rečima, odmrzavanje plata i penzija će biti blagi stimulans za ljude kojima se zarade nisu povećavale tri godine a uticaće i na ostvarivanje plana da rast bruto domaćeg proizvoda bude između 2,5 i tri odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: