Tenderi loši, policajci bez opreme

Predstavnici policijskih sindikata tvrde da građane Srbije čuvaju policajci u zakrpama. Mnogi novu opremu i odeću nisu dobili godinama, pa je sami kupuju.

Srbija

Izvor: Blic

Četvrtak, 27.01.2011.

00:17

Default images

Oni tvrde i da uzrok takvog stanja nije samo u nedostatku novca već i u velikom broju oborenih tendera.

"Postoje fantomske firme koje su specijalizovane da se pojavljuju na tenderima. Nekima je cilj da dobiju posao na tenderu i da potom nađu podizvođača, a druge su tu da bi obarali tendere ako posao ne dobije onaj ko treba. Problem je u zakonu, i to još nije rešeno", kaže Velimir Barbulov, predsednik Nezavisnog sindikata policije. Željko Kojić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, potvrđuje da je veliki broj tendera oboren zbog činjenice da su se mnogi učesnici, koji nisu dobili posao, žalili Komisiji za zaštitu potrošača.

"Njima nije bilo u interesu da rade taj posao, već da na određeni način dođu do zarade koja nije adekvatna onoj koja bi trebalo da bude, pa su zbog toga tenderi često bili osporavani. Postupci su trajali mesecima i upravo iz tih razloga je i došlo do znatnog kašnjenja u nabavci opreme za policiju", navodi Kojić.

U Nezavisnom sindikatu policije navode da je u MUP veliko nezadovoljstvo i najavljuju štrajk za 3. februar ukoliko se do tada zaposlenima ne povećaju plate i ne poboljšaju uslovi rada. Mogućnost da se priključe štrajku juče je najavio i predsednik novosadskog Sindikata srpske policije Nenad Ljubišić.

Barbulov navodi da su poslednju opremu dobili još za vreme ministra Dušana Mihajlovića, a da je u međuvremenu bila “samo poneka manja isporuka”. "Mnogi policajci idu u letnjim cipelama jer ne mogu da kupe čizme, a neki nose čak i crne patike jer su im cipele propale", kaže on.

I predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović kaže da će ukoliko se ubrzo ništa ne promeni, policajci na posao morati da dolaze civilnoj odeći.

"Mi smo zahtevali mnogo kvalitetniju opremu, ali mislim da Vlada ne može da ispuni takav zahtev zbog cena. Međutim, kada bi sada podelili nove uniforme ovog kvaliteta, to ne bi rešilo probleme. Tako, na primer, košulju posle nekoliko pranja možete da bacite, pantalone puštaju boju, a cipele vodu. Ljudi su morali da odvajaju od svoje male plate i da preko sindikata na rate nabave delove opreme", ističe Mijailović.

Policajci se žale da osim cipela ni zaštitna oprema nije adekvatna. "Šlem i vizir mogu da nas zaštite samo od manjih predmeta, ali nam nisu od velike pomoći kada moramo da se sukobimo sa huliganima koji nas gađaju ciglama i šipkama. Ponekad se čak i raspadnu od jačeg udarca", tvrdi policajac iz beogradske PU i dodaje da su neke njegove kolege dobile pantalone kojima fali dugmad ili imaju slične nedostake.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: