Vlada odustala od Korman polja

Vlada je odlučila da promeni lokaciju industrijske zone u Kragujevcu. Fijatovi kooperanti smestiće hale u kasarnu Grošnica, koja je bliža fabrici.

Srbija

Izvor: Politika

Četvrtak, 27.01.2011.

00:11

Default images

“Seljaci koji su tražili 4.000 evra po aru na Korman polju sada imaju odrešene ruke da vide da li mogu na tržištu da dobiju bolju cenu za tu lokaciju”, rekao je Dinkić.

Ministarstva ekonomije i odbrane su se dogovorila da buduća industrijska zona u kojoj će biti smešten deo kooperanata Fijata bude na lokaciji kasarne Grošnica.

"Postigli smo sporazum da od Vojske Srbije uzmemo kasarnu Grošnica u kojoj su, na oko 30.000 kvadrata, smešteni stari magacini", potvrđuje ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Prema njegovim rečima na nekoj drugoj lokaciji vojska će dobiti magacine površine 25.000 kvadrata.

On kaže da je "pozicija kasarne idealna za smeštaj Fijatovih kooperanata, jer je samo na 500 metara od fabrike. Vojsci će, zauzvrat, biti sagrađeni novi magacini" i dodaje da je sa Italijanima već u sredu napravljen dogovor o aneksu ugovora kojim će se definisati da buduća industrijska zona ne bude Korman polje već Grošnica. "U Fijatu su vrlo zadovoljni što će industrijska zona biti još bliže fabrici", konstatuje Dinkić i negira da su se na promenu lokacije odlučili samo zbog ponašanja vlasnika parcela.

"Istina je da ne želimo da nedostatak dogovora oko cene parcela baci senku na ovaj veliki posao", naglašava Dinkić i podseća na su poreznici procenili da ar zemlje na Korman polju vredi 350 evra.

On dodaje da "ukoliko bude postojao interes za kupovinu parcela po višim cenama, voleli bismo da vlasnici tu šansu i iskoriste. U isto vreme, zadovoljni smo što će nas, posle dogovora sa Ministarstvom odbrane, posao izgradnje industrijske zone koštati manje, a da će, pri tom, i Vojska Srbije od toga imati koristi".

Stara kasarna ima sve potrebne infrastrukturne sisteme, za razliku od Korman polja, što će značajno pojeftiniti ali i ubrzati izgradnju fabrika u kojima će se proizvoditi komponente i delovi za Fijat.

Ukoliko dogovor dvojice ministara za dve nedelje potvrdi Vlada Srbije, proizvođači komponenti i delova mogli bi da uđu na lokaciju u martu i započnu gradnju fabrika. To znači da bi krajem ove i početkom iduće godine iz Grošnice počeli da stižu delovi za FAS.

Inače, kompanija Fijat automobili Srbija već je potpisala ugovore sa sedam dobavljača delova i komponenti za prvu ugradnju, među kojima su američki gigant „Džonson kontrol” i italijanski Dajtek koji gradi fabriku u Nišu. FAS se još nije odlučio ko će mu biti partner u isporuci elektrokablova – Jura ili Leoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: