Nemaš novo sanduče, ne stiže pošta

Vlasnici stanova i kuća koji odbiju da o sopstvenom trošku zamene poštanske sandučiće, neće moći da budu kažnjeni, proizilazi iz Zakona o poštanskim uslugama.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.01.2011.

15:14

Default images

Ono što im se, međutim, u tom slučaju može desiti jeste da svoju poštu uopšte ne dobiju.

Obaveza vlasnika nekretnina da nabave i plate nove sandučiće utvrđena je Tehničkim uslovima za kućne sandučiće, a procena je da bi kompletna zamena koštala oko 10 miliona evra.

Tehničke uslove je 1. januara propisala Republička agencija za poštanske usluge (RAPUS), pozivajući se na Zakon o poštanskim uslugama koji vlasnicima zgrada, stanova, kuća i poslovnih objekata nalaže ne samo da ih postave, već i da ih održavaju.

Međutim, Zakon u kaznenim odredbama ne predviđa mere za one koji tu obavezu ne poštuju. Upitana kako će, onda, građani biti sankcionisani, predstavnica za medije RAPUS-a Zorica Panić je odgovorila da će resorno Ministarstvo "u veoma kratkom ruku" sastaviti nacrt novog zakona, "kojim će pitanje sandučića biti sistemski rešeno", a predlog će biti da "poštari nemaju obavezu da uručuju poštanske pošiljke ako vlasnici ili nemaju ili ne održavaju kućne sandučiće".

Upitana zašto građani nisu pitani za zamenu koju treba sami da finansiraju, Panićeva je odgovorila da su raniji Tehnički uslovi, doneti 1980-ih, zastareli u vreme "značajnih promena u strukturi pošiljaka koje se uručuju ubacivanjem u kućne sandučiće".

"Pošta Srbije je prestala sa prodajom kućnih sandučića po starim tehničkim uslovima, a nadamo se da će građani u narednom periodu posle medijske kampanje i reklame novih tehničkih uslova nabavljati kućne sandučiće po novim dimenzijama", rekla je ona.

Na osnovu novih Tehničkih uslova, građanima je ostavljen rok od pet godina da sandučiće zamene, dok investitori već od 1. januara imaju obavezu da u novogradnju ugrađuju sandučiće koji su u skladu sa standardima Evropske unije.

Prema rečima Zorane Panić, rok od pet godina je dovoljno razuman u okolnostima pada standarda građana i stalnih cenovnih udara, i RAPUS ga može produžiti ako i dalje bude problema sa finansiranjem novih sandučića.

U prvim izveštajima o obaveznoj zameni sandučića - koje su građani propratili s lavinom negativnih komentara na Internetu - navođene su izjave iz Pošta Srbije da neće biti raspisivani tenderi za nabavku sandučića, i da je "Zakon o poštanskim uslugama predvideo kazne za one koji nemaju postavljen sandučić".

Agencija Beta je od Pošta Srbije zatražila komentar na ove navode, ali je u kratkoj pisanoj izjavi, nakon višednevnog čekanja, obaveštena da "propisivanje zakonskih normi, kao i tumačenje Zakona o poštanskim uslugama, nije u nadležnosti" tog javnog preduzeća.
Upitana za cene kućnih sandučića, Zorana Panić je rekla da "nije na Agenciji da licitira o cenama kućnih sandučića" - mada je njen direktor Dragan Đorđević, u prvim izveštajima o pojavi Tehničkih uslova, spominjao cenu od najviše 1.000 dinara ili raspon od 500 do 1.000 dinara u slučaju serijskih sandučića.

Prema rečima Panićeve, oni koji su do sada proizvodili sandučiće proizvodiće ih i sada, po novim tehničkim uslovima, kojim su propisane najmanje dimenzije sandučića, "a što bude veća ponuda i cena će biti manja".

Upitana za različite načine uručenja pošiljki, na primer u Velikoj Britaniji, gde se pošta obacuje kroz otvore na vratima zgrada i kuća, Panićeva je rekla da je to "deo običaja ove zemlje" "Čak i kod njih, ako pošiljka ne može da se ubaci kroz otvor, iste se ne lome i ne cepaju već se pokušava uručenje pošiljke bez oštećenja, ostavlja se izveštaj pa korisnik bez preke potrebe ide u poštu da preuzme pošiljku koja nije mogla da mu se ubaci u kućni sandučić ili kroz otvor na vratima", rekla je portparolka RAPUS-a.

Prema njenim rečima, "Evropska unija ima standarde izrađene na osnovu iskustava svih zemalja članica, a Srbija se kreće u tom pravcu i polako, ali sigurno, treba da koristi iskustva zemalja Evrope, bar kada je poštanski saobraćaj u pitanju".

Upitana za mogućnost dostave preko poštanskih pregradaka, Panićeva je rekla da je "njihovo postavljanje i održavanje obaveza javnog poštanskog operatera, dok su za postavljanje i održavanje kućnih sandučića zaduženi investitori i vlasnici objekata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: