Grad dotira GSP sa 3,2 mlrd. dinara

Skoro deset milijardi dinara gradskog budžeta biće u ovoj godini odvojeno za subvencije, od čega više od trećine dobija GSP.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2011.

10:36

Default images

Subvencije koje treba da pojeftine, olakšaju i unaprede život Beograđana, iznose 11 odsto gradskog budžeta, odnosno 9,3 milijarde dinara.

Najviše novca, 6,54 milijarde, odvojiće se za saobraćaj, od čega će najveći deo biti iskorišćen za dotacije do pune cene gradskog prevoza, jer je ona daleko od ekonomske. Subvencioniše se i drumski (GSP „Beograd“ i privatnici), ali i železnički saobraćaj (BG voz).

U te svrhe namenjeno je 5,95 milijardi dinara, dok je za nabavku trolejbusa, klima-uređaja za vozila i druge opreme planirano 590 miliona dinara. Pomoćnik sekretara za finansije Dušan Nikodijević kaže da će subvencije pomoći da svi sistemi u gradu funkcionišu normalno, ali i da se cene održe na prihvatljivom nivou.

Komunalna preduzeća moći će da računaju na pomoć Grada u iznosu od 1,86 milijardi dinara, koji je isključivo namenjen za kapitalne subvencije (investicije).

“Najveći iznos, 738 miliona dinara, određen je za JKP „Beogradske elektrane“ i on će, između ostalog, biti korišćen za izgradnju magistralnog toplovoda preko mosta Gazela, ulaganja u postrojenja u toplanama „Konjarnik”, „Novi Beograd”... JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” od subvencija dobija 642,5 miliona dinara za nastavak ulaganja u fabriku vode „Makiš 2”, zamenu dotrajale vodovodne mreže, izgradnju crpnih stanica Karađorđev trg i Žarkovo...”, objašnjava Nikodijević.

Ulaganja u sport iznose 406,5 miliona dinara i namenjena su održavanju objekata i terena.

“U oblasti sporta novac je planiran za ulaganje u dečji bazen na Tašmajdanu, ali i investicije na Beogradskom hipodromu. Takođe, u planu je i renoviranje sportskih centara „Tašmajdan” i „Olimp”, kao i adaptacija Hale sportova na Novom Beogradu i SRC „11. april” “, objašnjava Nikodijević.

Za privredu i poljoprivredu ukupno će biti odvojeno 175 miliona dinara subvencija, od čega se 135,1 milion dinara odnosi na kapitalne subvencije.

One su namenjene premijama za prvotelkinje, voćarstvo, povrtarstvo i stočarstvo (104 miliona), kao i za premije za mleko (16 miliona), dok će privatna preduzeća i preduzetnici dobiti ukupno 55 miliona za stimulisanje zapošljavanja i razvoj preduzetništva (23,9 miliona), kao i za unapređenje proizvodnje i proširivanje kapaciteta (31,1 milion).

Kada je u pitanju kultura, planirano je 130 miliona dinara, od čega će 70 miliona biti utrošeno na nastavak investicija u Beogradsku tvrđavu, zatim na radove na kuli Nebojši, kao i na remont opreme u Sava centru. Za naknade za socijalnu zaštitu u budžetu je planirano 3,6 milijardi dinara.
“Za naknade do pune plate za zaposlene trudnice izdvojeno je 550 miliona dinara. Za decu i porodicu, na ime stalne novčane pomoći, jednokratne i uvećane jednokratne pomoći, besplatnih obroka, školskih pribora i udžbenika, porodicama sa trojkama i četvorkama i za druge naknade biće izdvojeno 804,1 milion dinara. Jednokratna pomoć socijalno ugroženim penzionerima finansira se sa 760 miliona dinara”, objašnjava Nikola Pavić, član Gradskog veća zadužen za finansije

On kaže da će 180 miliona dinara biti izdvojeno za jednokratnu novčanu pomoć zaposlenim i nezaposlenim porodiljama, dok je za subvencije za plaćanje komunalnih usluga i troškove legalizacije za socijalno ugrožene građane, kao i besplatan prevoz starijih od 65 godina, namenjeno 1,26 milijardi dinara.

Za subvencionisanje do pune cene boravka u vrtićima opredeljeno je 5,5 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: