Bez posla ostaje 50.000 pekara?

Novi zakon o bezbednosti hrane mogao bi da ostavi bez posla skoro 50.000 radnika u 7.000 privatnih pekara širom Srbije.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 25.01.2011.

10:31

Default images

Po odredbama novog zakona, do 10. juna svi proizvođači namirnica biljnog porekla moraju da imaju uveden takozvani HACCP sistem.

Dan kasnije inspektori ministarstva poljoprivrede krenuće u kontrolu. Najveći deo privatnih pekara, potreban sertifikat o bezbednosti hrane, međutim, još nema.

Zakon predviđa oštre kazne i to do čak tri miliona dinara. U najgorem slučaju sledi zatvaranje pogona za sve koji ne mogu ili ne žele da uvedu higijenske standarde o bezbednosti hrane.

Ovaj standard su, do sada, morale da imaju mlekare i klanice. Od sredine juna moraće da ga imaju svi koji proizvode hranu i biljnog porekla, konditori, uljare ali i pekare. U Uniji privatnih pekara Srbije smatraju da bi zbog toga bez posla moglo ostati više desetina hiljada zaposlenih.

“Većina pekara, zbog krize i poreza, jedva krpi kraj sa krajem i vrlo malo je onih koji će moći u uslovima besparice da ulažu dodatna sredstva, kako bi ispunili HACCP standard”, kaže jedan od beogradskih pekara.

U Ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju da će njihovi inspektori ići u kontrolu uz prethodnu najavu.

Takođe se tvrdi da nema dovoljno inspektora tako da će za temeljnu proveru HACCP standarda trebati najmanje dve godine, ali sve to i nije neka uteha za pekare. Upozoravaju da uvođenje novog standarda nije bauk i da će se „tolerisati manje nepravilnosti.

Ministarstvo poljoprivrede će narednih nedelja proslediti poseban vodič o HACCP svim proizvođačima koji taj evropski standard moraju da primene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: