EBRD: Privredni rast Srbije 3 odsto

Evropska banka za obnovu i razvoj procenila je da će privredni rast u Srbiji u 2011. godini iznositi tri odsto.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2011.

09:11

Default images

To je blago povećanje u odnosu na prethodnu, oktobarsku prognozu EBRD-a da će privredni rast biti 2,9 odsto.

EBRD je u januarskom izveštaju povećala procenu rasta za 2010. na dva odsto sa 1,6 odsto.

Srbija je jedna od zemalja jugoistočne Evrope u kojoj se sprovode mere fiskalne konsolidacije što, kako se navodi, kratkoročno usporava privredni rast, ali poboljšava izglede za budućnost. Kako se navodi u januarskoj prognozi, Srbija će, kao i Bosna i Hercegovina i Makedonija, imati koristi od tražnje metala na svetskom tržištu, a dodatni podsticaj za privredni rast biće program razvoja infrastrukture.

Ističe se da Bosna i Hercegovina i Srbija uspevaju da ispune programe sa Međunarodnim monetarnim fondom, dok je Makedonija dobila kredit predostrožnosti, što je novi finansijski instrument MMF-a.

Izvoz u većini zemalja Jugoistočne Evrope brzo raste, kao i industrijska proizvodnja, zahvaljujući oporavku od dubokog pada u 2009, ali i povećane svetske tražnje.

Priliv direktnih stranih investicija u većini zemalja regiona i dalje je niži nego u 2009. godini, koja po tom indikatoru nije bila dobra.

Procenjeno je da je u Srbiji direktne strane investicije u 2010. bile na nivou 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok su u 2009. bile 4,4 odsto BDP. Budžetski deficit za 2010. procenjen je na 4,8 odsto, deficit tekućeg plaćanja na 9,6 odsto bruto domaćeg proizoda, a inflacija na 5,9 odsto.

Vlada Srbije je budžet za 2011. radila u skladu sa pretpostavkom da će privredni rast iznositi tri odsto, a inflacija 4,5 odsto uz moguća
odstupanja od 1,5 procentnih poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: