Naš dinar najviše pao u Evropi

Dinar je u 2010. godini najviše oslabio prema evru od svih evropskih valuta. Domaća valuta je izgubila čak 9,6 odsto vrednosti.

Srbija

Izvor: Press

Ponedeljak, 24.01.2011.

00:01

Default images

Daleko iza su mađarska forinta (2,2 odsto), rumunski lev (0,9 odsto) i makedonski denar (0,7 odsto). Podaci se odnose na prvih deset meseci 2010, ali se od godišnjih gotovo i ne razlikuju

A, da podsetimo, sredinom decembra prošle godine, guverner Dejan Šoškić rekao je da, pre nego što se svi okome na NBS treba pogledati kako su prošle druge valute u susedstvu.

"Slobodno pogledajte šta se dešava sa kursom evra poslednjih nedelja ili meseci, pa vidite da li je zaista dinar toliko nestabilan. Posebno imajte u vidu šta se desilo sa kursom drugih nacionalnih valuta u okruženju, prema evru", poručio je Šoškić.
Ekonomista Goran Nikolić podseća da je, zaključno sa 2008. godinom, većina istočnoevropskih valuta čak značajno ojačala prema evru.

"Posebno je upečatljiv slučaj Slovačke, koja je 2009. postala članica evrozone, čija je valuta tokom devedesetih blago depresirala, da bi početkom 21. veka ojačala za čak 45,2 dosto", kaže on.

Nikolić dodaje da "države kao Albanija, Makedonija i Gruzija beleže minimalne promene vrednosti svojih valuta, dok su Srbija i Rumunija zemlje koje imaju značajno slabljenje moneta. Od početka krize, zaključno sa septembrom 2010, dinar je realno depresirao prema evru oko 14 odsto. Ako se posmatra slabljenje od kraja 2000. godine, od Srbije gore stoji samo Rumunija".

Ekonomista Miodrag Zdravković smatra da kod nas postoji opsesija pričom o kursu i cenama, dok Vlada ne brine za proizvodnju.

"Ako se uporede industrijska proizvodnja Srbije i BiH u poslednjih pet godina, vidi se da je Bosna povećala industrijsku proizvodnju za 40 odsto, a prerađivačka je imala rast veći od 50 odsto, dok je u Srbiji industrijska proizvodnja na istom nivou, a prerađivačka je smanjena za tri odsto", navodi Zdravković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: