"Grad trgovine" u Inđiji

U Indđiji bi do septembra trebalo bi da se završi autlet centar za prodaju svetskih brendova odeće i obuće sa 125 lokala na 30.000 m2 poslovnog prostora.

Srbija

Izvor: Politika

Subota, 22.01.2011.

14:57

Default images

U pogonima koji se grade i počinju proizvodnju u prvoj polovini ove godine zaposliće se više od hiljadu radnika.

Tako će kod Nacionalne službe zapošljavanja ostati samo 2.500 evidentiranih nezaposlenih. Posao će uskoro dobiti oko 700 novih radnika u „IGB-Automative“, fabrici za proizvodnju grejača za sedišta automobila.

Belgijska kompanija koja gradi fabriku za preradu mesnog brašna uposliće stotinu radnika, a do septembra biće završena gradnja i autlet centra, koji u Inđiji podiže „Fešn kompanija“ iz Beograda u saradnji s londonskom kompanijom „Fešn haus“. Kada bude kompletiran „grad trgovine“ u njemu će na raznim poslovima raditi oko hiljadu novih radnika

Nemačka kompanija „Bauerhin“ otvorila je u Inđiji pogon „IGB-Automative” 2007. godine u kome je trenutno 300 zaposlenih.

Proizvodnja grejača za automobilska sedišta obavlja se u zakupljenoj hali, a u septembru prošle godine počela je gradnja vlastite fabrike na 7.500 kvadratnih metara, koja je već u završnoj fazi, gde će uskoro ući hiljadu radnika – dakle, više od 700 novozaposlenih.
„IGB-Automative“ ulaže pet miliona evra u novu fabriku i 400.000 evra u opremanje građevinskog zemljišta, koje će prema ugovoru sa opštinom Inđija isplatiti u 12 godišnjih rata.

Kao razvojnu podršku SIEPA je potpisala ugovor da će iz podsticajnih sredstava pomoći ovaj projekat sa 1,8 miliona evra, za zapošljavanje novih radnika, jer je reč o kompletnoj proizvodnji namenjenoj izvozu za poznatog kupca – majku firmu „Bauerhin“ iz Nemačke.

"Kompanija za proizvodnju pumpi „Grundfos“ uskoro će početi da radi u zakupljenoj hali, sa 100 radnika, koji će, dok „Grundfos” ne završi svoju fabriku u Inđiji, putovati na posao u Novu Pazovu. „Grundfos“ ove godine počinje gradnju pogona u Inđiji, koji će biti završen 2012. godine i zapošljavaće više od 500 radnika. Uz ostale investitore 2012. godine po broju nezaposlenih dostići ćemo najrazvijenije zemlje EU, ali će to otvoriti problem obezbeđenja novih radnika za dalje investitore, zato mi dajemo stipendije velikom broju studenata, obezbeđujemo besplatan prevoz za studente i srednjoškolce, ali ubuduće moramo tražiti bolja rešenja za saobraćaj, stanogradnju i slično", kaže Goran Ješić, predsednik opštine Inđija.

Kada govori o izgradnji autlet centra, koji se gradi u istočnoj radnoj zoni, Ješić kaže da je plan da sve bude završeno do septembra ove godine i da će to biti grad trgovine, sa 125 lokala za prodaju svetskih brendova odeće i obuće, da će biti na 30.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, sa svim pratećim lokalima i parkingom za 2.000 vozila, i zvaće se „Beograd autlet šoping centar”. Plan je da se zaposli hiljadu radnika.

"Nestrpljivo čekam početak građevinske sezone, kada će i indijska kompanija „Embasi grup“, koja je 2008. godine potpisala ugovor o izgradnji informaciono-tehnološkog parka na 220 hektara, početi gradnju prve faze inđijskog IT-parka. Naravno, mi očekujemo i nove investitore tokom ove godine", zaključuje Goran Ješić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: