Prosvetari traže 26 mlrd. dinara

Sindikati prosvetnih radnika tvrde da neće odustati od generalnog štrajka najavljenog za 28. januar ako Vlada ne poveća budžet za prosvetu.

Srbija

Izvor: Press

Subota, 22.01.2011.

00:14

Default images

Oni zahtevaju povećanje za 24,5 odsto, odnosno 26 milijardi dinara koliko je potrebno za ispunjenje njihovih zahteva.

Pregovori između sindikalnih lidera prosvetara i predstavnika Vlade završeni su juče bez dogovora i biće nastavljeni u utorak.

Sindikati traže povećanje budžeta za prosvetu za 24,5 odsto, kako bi zaposleni na najjednostavnijim poslovima dobili zagarantovani minimalac, a odnos koeficijenata za složenije poslove bio jednak odnosu pre zamrzavanja plata. Prosvetni radnici zahtevaju i isplatu jubilarnih nagrada za prethodne dve godine, zatim sredstva za isplatu otpremnina kolegama koje su još pre godinu dana otišle iz prosvete, kao i da odmah započnu pregovori o izmeni Uredbe o koeficijentima zaposlenih u prosveti. Ukupan budžet namenjen prosveti u 2011. godini iznosi oko 114 milijardi dinara.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da bi dodatni novac za obrazovanje mogao da se nađe da postoji dobra volja nadležnih. "Pravilnom raspodelom, mrežom škola, dobrim socijalnim programom i kvalitetnom reformom obrazovnog sistema taj novac bi mogao biti obezbeđen", ističe Antić.

Leonardo Erdelji, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), kaže da će sindikati Ministarstvu prosvete dostaviti podatke o broju zaposlenih koji ostvaruju pravo na jubilarnu nagradu, redovnu otpremninu, kao i predlog visine i dinamike isplate povećanja zarada u 2011. godini.

Erdelji upozorava da je u Srbiji na snazi zastrašivanje prosvetara da bi odustali od najavljenog štrajka. On ističe da je ministrovo pismo, upućeno pre nekoliko dana direktorima škola, svojevrsni državni mobing.

"Krenuli su u neviđenu harangu, prete otkazima, policijom... U jednu školu u Zrenjaninu pre dva dana upala je policija. Raspitivali su se ko organizuje štrajk, da li je u pitanju potpuna ili delimična obustava rada", kaže Erdelji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: