Na Korman polju ponovo policija

Predstavnici kompanije "SGS" nastavili su danas radove na uzimanju uzoraka zemljišta za geološka ispitivanja tla na Korman polju.polju nast

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 21.01.2011.

19:19

Default images

Na toj lokaciji bi dobavljači Fijata trebalo u ovoj godini da grade proizvodne pogone.

Radove, koji su započeti u četvrtak, obezbeđuje nekoliko stotina pripadnika policije, dok istovremeno na putu u blizini tih parcela, protestuju meštani Maršića i Kormana, koji tvrde da je zemljište njihovo i navode da o tome imaju sudska rešenja.

Predsednik Inicijativnog odbora za zaštitu prava vlasnika Milan Urošević kaže da će meštani ta dva naselja mirno protestovati, poručujući da su za pregovore, ali i da će u nedelju održati sastanak na kojem će odlučiti o daljim aktivnostima. Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović ponovio je da se radovi izvode na državnom zemljištu i da meštani koji smatraju da su oštećeni rešenje treba da potraže na sudu.

"Rokovi za infrastrukturno opremanje industrijske zone su probijeni i radovi moraju da se završe što pre, odnosno do septembra ove godine", ponovio je Stevanović.

Istovremeno, pravni zastupanik 30-ak meštana Maršića i Kormana, koji tvrde da je zemljište njihovo, advokat Dragoslav Ćetković kaže da je reč o nezakonitom ulasku na parcele jer je sudski postupak u toku.

"Vlasnici zemljišta imaju rešenje Ustavnog suda iz 1999. godine kojim je im je vraćeno zemljište koje je pre četiri decenije ekspropisano za potrebe Zastave, a u toku je sudski postupak pred Osnovnim sudom u Kragujevcu koji treba da definiše visinu nadoknade koju treba da plate Zastavi u postupku deekspropijacije zemljišta", naveo je Chetković.

Komentarišući situaciju oko Korman polja, ekonomski stručnjaci ocenjuju da se "anagažovanjem policije, kako bi se omogućio rad na toj lokaciji, šalje loša poruka potencijalnim investitorima".

Tom situacijom region dobija "loš marketinški imidž jer je potrebno angažovati policiju kako bi se razrešili određeni sporovi, a država je trebalo mnogo ranije da ih reši, bez obzira na to da li je javni ili privati posed", kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevac Petar Veselinović.

I direktorka Biznis info grupe Biljana Stepanović smatra da "događaji na Korman polju šalju lošu poruku o celoj zemlji kao neupozdanoj i neuređenoj".

"Ono što je bilo neophodno u ovom ili u svakom drugom sličnom slučaju jeste da država prvo razreši vlasničke odnose i svoje eventualne sporove sa privatnim vlasnicima zemlje a tek onda da investitorima omogući da grade", rekla je Stepanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: