Prosvetari štrajkuju od ponedeljka

Škole u Srbiji stupiće u ponedeljak, 24. januara u zakonski štrajk, pošto se predstavnici sindikata i vlade nisu uspeli da postignu dogovor.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 21.01.2011.

16:05

Default images

Dogovoreno je da sindikati do ponedeljka dostave proračun o tome koliko bi ispunjenje njihovih zahteva opteretilo republički budžet i da se pregovori u ponedeljak nastave.

Kako je izjavio predsednik Sindikata "Nezavisnost" Tomislav Živanović, u oko 300 škola, članica tog sindikata, u ponedeljak će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

Sastanku, koji je trajao duže od dva sata u Ministarstvu finansija, prisustvovali su predstavnici sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, kao i ministri prosvete i finansija Zzarko Obradovih i Diana Dragutinović. Sindikati su posle današnjeg sastanka ostali pri stavu da stupe u štrajk 28. januara i pri iznetim zahtevima, rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Leonardo Erdelji nakon sastanka u Ministarstvu finansija.

Predstavnici Vlade Srbije i četiri sindikata razgovarali su o zahtevima sindikata pred najavljeni štrajk, i mogućnosti Vlade Srbije da te zahteve ostvare, obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji.

Štrajk zajednički organizuju Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat "Nezavisnost", čiji su čelnici pozvali i četvrti - Sindikat obrazovanja Srbije, da u zajedničkom protestu dodju do ispunjenja zahteva.

Sindikat obrazovanja Srbije, takođe je najavio štrajk za 28. januar, ali uz skraćenje nastave na 30 minuta, a ne potpunu obustavu rada.

Sindikat obrazovanja Srbije podržava zahtev da se zaposlenima isplate preostale jubilarne naknade, a osim toga jedino još zahteva da planirana januarska povišica za prosvetare umesto dva odsto bude usklađena sa šestomesečnom inflacijom u protekloj godini, pri čemu bi povišica bila izmedju pet i šest procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: