Bićemo opet rekorderi po inflaciji

Restriktivnom fiskalnom i monetarnom politikom neće biti moguće obuzdavanje inflacije koja je posledica monopola pojedinih sektora, smatraju ekonomisti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 21.01.2011.

13:23

Default images

Prema procenama stručnjaka ciljani nivo inflacije od 4,5 plus-minus 1,5 odsto biće praktično nemoguće dostići, a inflacija će najverovatnije za najmanje dva procentna poena premašiti gornju granicu ciljanog nivoa.

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić ukazao je da država, pre svega putem monetarne politike, pokušava da se nosi sa problemom visoke inflacije, pa je tako povećala referentnu kamatnu stopu i obavezne rezerve banaka, a i u fiskalnoj sferi postoje pozitivni pomaci pošto je ovogodišnji budžet nešto restriktivniji. Problem su, međutim, strukturni uzroci inflacije koji se preko ta dva načina neće otkloniti, a to su monopolske pozicije koje imaju pojedini proizvođači. Fiskalna i monetarna politika na njih apsolutno neće delovati i protiv njih se mora boriti zakonima o zaštiti konkurencije i institucijama koje sprovode te zakone, ukazao je on.

Nikolić dodaje da će kao posledica celokupnog stanja u privredi inflacija do kraja godine daleko premašiti ciljani okvir.

"To je sada gotovo nemoguće i ukoliko bi se to ostvarilo, to bi samo bio znak mnogo dublje recesije i krize u kojoj je zemlja zapala. Gotovo je prirodno stanje u Srbiji da se inflacija kreće u nekoj zoni od recimo osam do 10 posto. Znači, to je neki okvir koji se već ustalio i koji je tradicionalan za Srbiju", istakao je on.

Nikolić je napomenuo da se iskakanje iz tog inflacionog okvira dogodilo samo u dve godine u prošloj deceniji - 2006. kada je zabeleženo nominalno jačanje dinara i ekstremno visok priliv kapitala iz inostranstva, kao i 2009. godine, kada je niža inflacija bila posledica krize koja je zadesila zemlju. Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić složio se sa ocenom Nikolića da su neregularna situacija na tržištu i monopoli glavni uzrok rasta cena i da "ne treba očekivati da će u skorijem periodu inflacija biti dramatičnije oborena" .

On smatra da su neregularna situacija na tržištu i postojanje dosta monopola glavni uzrok visoke stope inflacije u Srbiji.

"Imamo set zakonskih mera, antimonopolsku komisiju. Ali efekti rada te komisije su vrlo slabi ne zato što oni ne umeju i neće da rade, nego zato što ne postoji dovoljno pozitivne klime u društvu da komisija radi posao na način kako treba", upozorio je on.

Sve dok antimonopolska komisija ne bude radila, dok se tržište ne bude regulisalo, na način kako to postoji u razvijenom svetu, imaćemo ogroman pritisak na stopu inflacije, dodao je Savić.

"Zbog toga ne treba ni očekivati, da će ona u nekom skorijem periodu biti dramatičnije oborena", ukazao je on.

Prema njegovim rečima, jedna od prvih mera na suzbijanju inflacije jeste mera Narodne banke Srbije, podizanje referetne kamatne stope.

"To je svakako jedna od mogucćh mera, ali ona ima i loše efekte jer poskupljuje kredite i suzbija privrednu aktivnost. Bez obzira na to, Vlada (Srbije) mora preduzimati i tu vrstu mera", naglasio je Savić.
Stopa inflacije u Srbiji mogla bi ove godine da bude bar za dva procenta viša od gornje projektovane granice koja je šest odsto, ocenio je ekonomista Saša Đogović, naglasivši da su za dugoročno rešenje tog problema neophodne strukturne promene u privredi, poljoprivredi i javnom sektoru.

On je rekao da su i preduzetnici definisali cenovnu politiku svojih preduzeća za 2011. za dva odsto više od gornje projektovanje granice inflacije.

Narodna banka Srbije je za 2011. projektovala stopu inflacije od 4,5 odsto plus minus 1,5 odsto.

"Da bi suštinski izlečili problem inflacije, a ne samo simptome, neophodno je rešiti strukturne probleme u privredi i poljoprivredi, restrukturirati javni sektor - administraciju i javna preduzeća da bi se smanjile subvencije i izdaci za podmirivanja državnih potreba i gubitaka tih preduzeća", smatra Đogović.

"Bez toga, nema ni izlečenja i potpunog stavljanja u kontrolisane okvire inflacije", ocenio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: