Skuplja struja ruši rast primanja

Poskupljenje struje gotovo je neizbežno u sledeća dva meseca. I premijer Mirko Cvetković kaže da se viša cena struje može očekivati najverovatnije već u martu.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 21.01.2011.

00:11

Default images

Novi cenovnici, kako navode u Vladi, biće oko 10 odsto veći, što će značajno umanjiti efekat odmrzavanja penzija i plata u javnom sektoru.

Prema Cvetkovićevim rečima, poskupljenje će biti uravnoteženo, tako da Elektroprivreda Srbije može da obezbedi neophodna ulaganja u održavanje sistema, a da standard građana ne bude urušen zbog većih računa.

U martu će, kako kaže, proći i najveći deo grejne sezone, a plate i penzije biće odmrznute. Sa poskupljenjem kilovata od oko deset odsto, prosečno domaćinstvo koje se ne greje na struju, a račun sada plaća oko 2.500 dinara, ubuduće bi moralo da izdvaja oko 200 dinara više.

Sa najavljenim povećanjem od dva odsto, prosečan penzioner sa penzijom od 22.000 dinara može da se nada povišici od 440 dinara. Računica pokazuje da će mu polovinu ove sume “progutati” nova cena kilovata.

"Poskupljenje struje od deset odsto direktno će uticati na povećanje indeksa rasta cena za 0,7", kaže Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta, i dodaje da je "potrošačka korpa poskupela lane više od iznosa inflacije, pa je pad standarda veći po tom osnovu".

On kaže da "nema dileme da će poskupljenje struje loše uticati po standard građana, ali ne može se gledati samo socijalni deo. Jer, EPS mora da investira u sistem, što može da obezbedi samo povećanjem cene".

Prema Nikolićevim rečima, veći prihod od poskupljenja struje, ipak, EPS ne bi smeo da usmeri na povećanje zarada, već bi morao da se obaveže na štednju i povećanje naplate računa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: