Za evro 117 dinara do kraja 2011.

Bankarska grupa Unikredit ocenjuje da će na kraju ove godine kurs biti oko 117 dinara za jedan evro. ekonomisti saglasni sa procenama bankara.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.01.2011.

19:34

Default images

Kako se navodi u analizi Unikredita, procena kursa srpske valute doneta je na osnovu očekivanja da će tokom ove godine slabljenje dinara prema evru biti manje nego u 2010.

Analitičari te banke su ocenili i da će inflacija u Srbiji na kraju 2011. godine biti 7,5 odsto, što je za 1,5 procentnih poene više od planiranog okvira Narodne banke Srbije.

Godišnja inflacija će dostići najviši nivo na kraju prvog tromesečja, kada će iznositi oko 12 odsto, a potom će početi da slabi, naročito tokom poslednja tri meseca 2011, navodi se u analizi. Prema proceni analitičara Unikredita, Srbija neće produžiti aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji ističe u aprilu 2011. godine. Urednik magazina Ekonomist Milan Ćulibrk navodi da će kurs dinara najviše zavisiti od prodaje Telekoma.

"Kada je kurs u pitanju sve karte su otvorene, a presudno će uticati prodaja Telekoma i izbori. Najrealnije je očekivati da će se tokom godine vrednost evra kretati od 110 do 117 dinara. S obzirom na to da je trenutni kurs oko 105, a da bi trebalo da bude usklađen sa razlikom inflacije u evrozoni i Srbiji, treba očekivati klizanje domaće valute za nekih šest odsto", objašnjava Ćulibrk.

On ističe i da je prognoza Unikredit grupe o inflaciji realna. "Bilo bi dobro da inflacija zaista bude 7,5 odsto. Sigurno je da ćemo u prvoj polovini godine imati rastuću inflaciju koja bi mogla da bude i veća od 12 odsto, ali možemo da očekujemo da će u drugoj polovini godine opadati", kaže Ćulibrk.

Ekonomista Milan Kovačević smatra da je moguće da kurs bude 117 dinara za evro, ali da je po njemu realnije da se zaustavi na oko 115 dinara.

"Pošto je procenu radila banka, a one su te koje generalno utvrđuju kurs, verovatno je da će tako i biti. Mali broj ljudi iz banaka nam upravlja kursom, koji predstavlja veliku korist za neke", ističe Kovačević i dodaje da bi "bilo dobro da vrednost dinara opada u odnosu na procentualne razlike između naše inflacije i inflacije zemalja u okruženju. Tom logikom, bilo bi dobro da do kraja godine jedan evro vredi oko 115 dinara".

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, međutim, nije siguran u procenu Unikredit grupe. "Malo je tendenciozno izlaziti sa takvim prognozama. Ja ne mogu da tvrdim koliki će nam kurs biti na kraju godine. Ipak, nadam se da će inflacija početi da nam opada već krajem marta", kaže Bugarin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: