Beogradski hoteli niču samo u mašti

Da su investitori ispunili sva obećanja iz prethodnih godina Beograd bi danas imao više hotela nego Beč. Najavljivana ulaganja od nekoliko stotina miliona evra.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 20.01.2011.

00:17

Default images

Ukupno, u beogradske hotele do 2011. godine trebalo je da bude uloženo najmanje pola milijarde evra!

Grad bi već trebalo da ima luksuzni hotel Kempinski, dva Šeratona, ali i "Le Meridian", Radison, novi Interkontinental, "Kraun Plazu", "For Sizons", tri "Holidej In Ekspresa" i Ibisa, četiri Hiltona, kao i nekoliko španskih lanaca!

Najpoznatiji "spomenik tragediji srpskog hotelijerstva" nalazi se u Rajićevoj ulici, gde je pre osam godina jedna izraelska firma najavila investiciju od 100 miliona evra u 46.000 kvadrata i hotel Hilton. U međuvremenu, pojavili su se problemi sa rimskim iskopinama i bivšim vlasnicima. Poslednji put je, definitivno, obećano da će hotel biti otvoren ove godine. Na mestu bivše okretnice trolejbusa uz Knez Mihailovu ulicu, još je samo iskopana rupa. Najspektakularnije obećanje bilo je vezano za zgradu nekadašnjeg MUP u Ulici kneza Miloša. Tu je 2008. godine izraelska kompanija "Plaza centri" najavila izgradnju kompleksa od 100.000 kvadrata. Kruna u dragulju, vrednom 150 miliona evra, bio bi hotel Šeraton ili Hilton, a možda i "Le Meridian" (kako su najavljivali investitori) koji bi na vrhu zgrade imao - svetionik! Gradnja je prvo odlagana, vremenom su kvadrati hotela ustupali mesto radnjama i na kraju zgrada, umesto turista, "prima" samo - bilborde.

Sličnu sudbinu imala je i vrhunska lokacija preko puta Narodne skupštine na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Takovske. Hipo-Alpe-Adria je od grada dobila dozvolu da izgradi luksuzni hotel (najavljivali su Hilton), ali je pre tri godine dozvola preinačena u šoping centar, a opravdanje je glasilo da je "analiza pokazala da Beograd ima previše hotela".

Grandioznu investiciju 22. jula 2008. godine predstavila je hrvatska Alpe-Adria - 40 miliona evra koštaće renoviranje Jugoslavije koja će 2011. godine nositi brend Kempinski. Hrvati su, u međuvremenu, bankrotirali i hotel prodali grčkim investitorima koji još čekaju dozvole od gradskih vlasti.

Na kapitalne investicije nadovezivali su se mali investitori - slovenački Korpo, gradi hotele u Čika Ljubinoj i kod Zvezdinog stadiona (naravno Hilton), vlasnik hotela In gradiće i apart-hotel na Bežanijskoj kosi, gradiće se novi Interkontinental na Novom Beogradu, Verano će graditi hotel sa pet zvezdica pored autoputa i slično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: