NSZ: Biće posla za 60.000 ljudi

Nacionaln služba za zapošljavanje planira da zaposli 60.000 ljudi nudeći nezaposlenima sedam programa kako da dođu do posla, rekao je direktor Dejan Jovanović.

Srbija

Izvor: Blic, Tanjug

Sreda, 19.01.2011.

12:12

Default images

U 2011. godini predviđeno je 5,55 milijardi dinara za realizaciju aktivnih mera za zapošljavanja iz budžeta Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i finansiskim planom nacionalne službe za zapošljavanje.

Iz bužeta resornog ministarstva za te namene biće izdvojeno 3,9 milijardi dinara, dok je finansijskim planom NSZ predvidjeno 1,65 milijardi, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije na kojoj su predstavljeni programi mera aktivne politike zapošljavanja u 2011. godini.

"Reč je o sedam programa, a tu spadaju mere za aktivno traženje posla, program za zapošljavanje mladih 'Prva šansa', subvencije za otvaranje novih radnih mesta, subvencije za samozapošljavanje, javnim radovima, kao i obuke za rad na novim poslovima", kazao je Jovanović. On je istakao da je ove godine uveden i nov program "Stručna praksa", za koji je predviđen budžet od 500 miliona dinara, a koji je namenjen stručnom osposobljavanju mladih do 30 godina, bez zasnivanja radnog odnosa.

"Program je namenjen onima koji nemaju radno iskustvo u struci, imaju srednje, više ili visoko obrazovanje i nalaze se na evidenciji NSZ", rekao je Jovanović dodajući da za taj program mogu konkurisati poslodavci iz privatnog, kao i iz državnog sektora, a da je planirano da u njemu učestvuje 5.000 lica.

Kada je reč o merama za aktivno traženje posla, u 2011. godini biće izdvojeno 10 miliona dinara, rekao je Jovanović napominjući da će nastojati da ove godine bude organizovano što više sajmova zapošljavanja, koji su do sada davali velike rezultate.

"U mere za aktivno traženje posla, u koje, pored sajmova zapošljvanja, spadaju i obuke i klubovi za tražeje posla, u 2010. godini izdvojeno je pet miliona dinara, uključeno oko 80.000 nezaposlenih, a posao je dobilo više od 13.000 lica", precizirao je Jovanović.

On je kazao da je za program "Prva šansa" ove godine namenjen budžet od 2,6 milijardi dinara kao i da je planirano je da u njemu učestvuje 15.000 lica. Program se odnosi na stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih do 30 godina, bez radnog iskustva u struci, koji se nalaze na evidenciji NSZ, a imaju minimum završenu srednju školu.

Za subvencije za otvaranje novih radnih mesta ove godine biće izdvojena jedna milijarda dinara, dok će za subvencije za samozapošljavanje biti izdvojeno 300 miliona dinara.

Kada je reč o programu Javnih radova, koji se pre svega odnosi na zapošljavanje nekvalifikovanih radnika, dugoročno nezaposlenih, izbeglih i raseljenih, i drugih teško upošljivih kategorija, namenjen je budžet od 700 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: