O sukcesiji imovine SFRJ u februaru

Komisija za sukcesiju imovine bivše Jugoslavije konačno bi, posle više odlaganja, trebalo da se sastane u prvoj polovini februara u Sarajevu.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 19.01.2011.

09:33

Default images

Tri tačke koje će biti na dnevnom redu diskusije su diplomatsko-konzularna predstavništva, privatna i nekadašnja društvena svojina, odnosno preduzeća i imovinska prava i obaveze. Ipak, očekuje se da će se najveća ”bitka” voditi oko ambasada, a konačan dogovor o podeli DKP imovine ubrzao bi i rad na ostalim ”kolosecima”.

Visoki predstavnik za sukcesiju Gašo Knežević kaže nam da je do sada, od 123 spornih DKP objekata, raspoređeno samo pet ambasada:

"Za još 42 objekta, mahom u atraktivnim evropskim zemljama, postoji odluka o podeli, ali se još raspravlja o modelima primopredaje. Za ostale ne postoji baš nikakvo rešenje. Srbija traži da se najpre postigne dogovor o raspodeli svih diplomatskih nekretnina, pre nego što počne da prepušta objekte", navodi Knežević.

Prema tom dogovoru, naša država treba da napusti 22 objekta koja je koristila od raspada SFRJ, a datumi iseljenja iz podeljenih zgrada biće predmet razgovora u Sarajevu.

Dok Srbija ”zateže” oko ambasada, jer je teško pronaći novac u budžetu za rentiranje ili kupovinu novih nekretnina u kojima bi bila smeštena naša predstavništva, drugim državama, poput BiH, Hrvatske i Slovenije je problem podela državnih preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: