Stigla i kontraponuda za BAS

Beogradsko preduzeće Kruna komerc je objavilo kontraponudu za kupovinu akcija Beogradske autobuske stanice (BAS).

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 19.01.2011.

08:36

Default images

Kruna komerc, vlasnik 0,56 odsto BAS-a, objavio je ponudu za 99,43 odsto BAS-a i nudi 1.000 dinara po hartiji. Ponuda Krune komerc traje do 7. februara.

U skraćenom tekstu ponude navodi se da je ponuda uslovna, odnosno da Kruna komerc, preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovinu, želi da stekne najmanje 34 odsto BAS-a.

Krajem prošle godine banjalučko hotelsko preduzeće Damjan objavilo je ponudu za preuzimanje 40,31 odsto akcija BAS-a po ceni od 760 dinara za hartiju. Ipak, državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije Nebojša Ćirić kaže da Vlada Srbije neće prihvatiti ponudu Damjana za otkup akcija BAS-a. On je rekao i da je Grad Beograd zainteresovan da preuzme 40 odsto BAS-a koje poseduje država, kao i akcije malih akcionara, kako bi postao većinski vlasnik autobuske stanice.

Prošle sedmice sindikat Nezavisnost BAS-a upozorio je male akcionare, koji su vlasnici 60 odsto preduzeća, da ne prihvate ponudu Damjana jer je ponuđena cena niska.

I Upravni odbor BAS-a ponudu Damjana ocenio je kao neprihvatljivu s obrazloženjem da je ponuđena cena za 48,32 odsto niža od knjigovodstvene.

Nijedna ponuda nema izglede da uspe

Prema objašnjenju glavnog brokera u "Sinteza Invest Grupi" Nenada Gujaničića, teško je očekivati da će ponuda za preuzimanje uspeti, jer su oba ponuđača naveli minimalnu količinu akcija koje žele da otkupe, a koja odgovara veličini državnog paketa akcija.

Kako se država već izjasnila da ne želi da deponuje svoj paket od 40 odsto, teško je očekivati da će ponuđači sakupiti tu količinu akcija od malih akcionara.

Na pitanje zbog čega se pojavila kontra ponuda, kada se zna ishod celog procesa, Gujaničić je objasnio da se ponuda pojavila "za svaki slučaj obezbeđenja da država ne deponuje svoje akcije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: