Peking odobrava kredite širom sveta

Londonski "Fajnenšel tajms" (FT) ukazuje na najnovije podatke koji pokazuju da ekonomska moć Kine na globalnom nivou naglo jača.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.01.2011.

08:13

Default images

Kina je, kako pokazuju rezulati istraživanja koje je sproveo taj britanski list, u protekle dve godine pozajmila više novca zemljama u razvoju nego Svetska banka.

Ta zemlja je time značajno proširila svoj ekonomski uticaj na mnoge zemlje.

Vlade i firme u tim zemljama od Kineske banke za razvoj i Kineske eksport-import banke dobile su zajmove u vrednosti od najmanje 110 milijardi dolara, 10 milijardi dolara više nego od Svetske banke, iako je i ona, u odgovoru na finansijsku krizu, u istom periodu odobrila rekordno visoke zajmove.

Takva kreditna politika najmnogoljudnije zemlje sveta pokazuje, da vlasti u Pekingu pronalaze nove načine za jačanje procesa globalizacije čije uslove one diktiraju, a sve u okviru širih napora za smanjenje ekonomske zavisnosti Kine od zapadnih tržišta, ističe list britanske poslovne elite.
Kina raspolaže sada sa deviznim rezervama većim od dva biliona (dve hiljade) milijardi dolara, navodi agencija Rojters u izveštaju iz Pekinga, uz napomenu da su njene velike državne kompanije u protekle dve godine uložile značajna sredstva u kupovinu sirovina i rudnike metala i drugih strateških proizvoda širom sveta.

Značajno porasle direktne investicije u Kinu

Istovremeno, rast direktnih stranih ulaganja u Kinu je u decembru nešto usporio, ali je na nivou čitave 2010. godine ostvaren značajan rast nakon pada u 2009. izazvanog globalnom finansijskom krizom.

U saopštenju kineskog Ministarstva trgovine se navodi da su strana ulaganja u kineske fabrike i drugu nefinansijsku imovinu u decembru porasla na 14 milijardi dolara, odnosno za 15,6 odsto na godišnjem nivou, što predstavlja usporenje u odnosu na novembarsko povećanje od 38,2 odsto.

Podaci za čitavu 2010. godinu su pokazali rast stranih investicija u Kini od 17,4 odsto na 105,7 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: