Novčanici prazni, poskupelo i ulje

Poslednjih deset dana januara za većinu građana predstavlja 10 najtežih dana u godini, jer su novčanici usled prazničnih kupovina mahom ostali prazni.

Srbija

Izvor: Blic, Politika

Sreda, 19.01.2011.

00:15

Default images

Istovremeno, pristižu računi za komunalije, pa se nabavke svode na najosnovnije prehrambene proizvode. I ulje je poskupelo za desetak dinara.

Za Novu godinu i Božić trošilo se i više nego što se ima. Najviše novca otišlo je na poklone i na bogatiju prazničnu trpezu. Oni koji od plate nisu mogli da pazare sve što su naumili nisu se libili od zaduživanja kod banaka.

Po završetku praznične euforije, mnoge je, međutim, sačekala surova relanost. Novca u novčanicima ostalo je malo ili nimalo, a do sledeće plate treba preživeti. Građani se žale da ih je poneo praznični duh, pa su novac trošili na poklone i na pripremu praznične trpeze. Neki od njih će zbog toga decembarske račune za struju i komunalije platiti tek u februaru.

Da su mnogi građani u sličnoj situaciji potvrđuje slika koje se ovih dana može videti u prodavnicama širom Srbije. Radnje koje prodaju odeću i obuću uprkos sezonskim sniženjima poslednjih nekoliko dana mahom zjape prazne, a ništa bolja slika nije ni u trgovinskim lancima, u kojima gužve nema čak ni vikendom.

Prosečan račun po kupcu u minimarketima ovih dana iznosi 400, u supermarketima od 700 do 1.000, a u hipermarketima oko 3.000 dinara. Potrošnja se poslednjih dana svela na najosnovnije prehrambene proizvode, pa se u korpama potrošača sada najčešće mogu naći hleb i mleko, jogurt, krompir, pomorandže, limun i malo mesa, i to prvenstveno piletine jer je najjeftinija.

Promet je poslednjih dana pao i na pijacama, a najtraženiji proizvodi na tezgama, trenutno su zelena salata, krompir, pasulj, mandarine i banane.
Spremnost na neracionalnu potrošnju građana u vreme praznika, sociolog Ratko Božović pripisuje poremećenom sistemu vrednosti i stilu življenja koji u Srbiji vladaju usled nedostatka ekonomske strategije države.

"U takvom sistemu većina ljudi teško izdržava logiku preživljavanja, pa ne čudi što su mnogi u vreme praznika spremni da po potrošnji nadskoče svoje mogućnosti i potroše više nego inače. Mnogi, međutim, zaboravljaju da sa gubitkom racionalne dimenzije egzistencije, sebi prave samo neprilike", kaže Božović.

Poskupeo zejtin – litar 152 dinara

Pojedini proizvođači suncokretovog ulja podigli su cene ove osnovne životne namirnice. Zejtin „sunce” i „vital” poskupeo je desetak dinara po litru, pa sada u supermarketima staje više od 152 dinara. A kako potez jedne uljare uvek isprate i drugi, očekuje se da će cene ubrzo podići i drugi proizvođači.
Trgovci kažu da su im dobavljači kao glavni razlog za povećanje cena suncokretovog ulja naveli poskupljenje sirovina.

U poređenju s proteklom godinom cena suncokretovog ulja uvećana je više od 50 odsto. Lane je litar mogao da se kupi za 80 ili 90 dinara, a proizvođači su u proteklih 12 meseci više cene pravdali novom cenom suncokreta.

"Sirovina je gotovo dvostruko skuplja nego pre godinu dana. Tu su i uvećani troškovi proizvodnje, transporta, ali i nezaobilazna trgovačka marža. Zbog svega toga cena nije mogla da ostane ista", objašnjavaju uljari.

Nove cene jestivog ulja poslednja su karika u lancu poskupljenja koja ne posustaju od početka nove godine. Slatkiši, kafa, sredstva za ličnu higijenu, pojedini sokovi i flaširana voda, cigarete i mleko već su dobili više cene. Nedavno su poskupele cigarete i mleko. Za sada miruju jedino cene hleba i svežeg mesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: