LDP: Vlast "laže" i Moskvu i Brisel

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović je zatražio redefinisanje energetskog sporazuma s Rusijom jer je, kako je naveo, politički i energetski štetan po Srbiju.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 18.01.2011.

17:32

Default images

On je naveo da, zbog postojećeg sporazuma s Rusijom, građani Srbije plaćaju najskuplji gas i naftu u regionu.

Energetski sporazum, prema oceni lidera LDP-a, izaziva stalni "politički antagonizam Srbije i sa Moskvom i sa Briselom".

"Danas smo u poziciji da pre podne lažemo Moskvu, a po podne Brisel, jer međudržavni sporazum obavezuje Srbiju na fiskalne pogodnosti koje smo garantovali Rusima u energetskom sektoru, a Sporazum sa EU insistira na uspostavljanju principa tržišne ekonomije i demontaži monopola", kazao je Jovanović.

Kako je rekao, Rusija ima sva prava da traži materijalnu kompenzaciju i obeštećenje od Srbije.

On je podsetio da je LDP zatražio vanrednu sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o izmenama Zakona o akcizama, a kojim bi se akcize na gorivo i tečni naftni gas smanjile na nivo od pre 1. januara. Na toj sednici bi poslanici razmatrali i redefinisanje energetskog sporazuma sa Rusijom, naveo je Jovanović.
Jovanović je naveo da poslanička grupa LDP o tome želi da razgovara u parlamentu na sednici "koja mora biti zakazana pre nego što iz Brisela stigne još jedna packa".

"Ne možemo da žrtvujemo energetsku budućnost i evropsku budućnost tako što ćemo preplaćivati gas i naftu za jalovu podršku u propaloj kosovskoj politici", kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, građani Srbije sa najnižim platama plaćaju najskuplje namete. "Akcizna politika je paradoksalna. U Mađarskoj je prosečna plata 750 evra, a 15 odsto su manja akcizna opterećenja na naftu i naftne derivate", kazao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: