Astronomske plate državnih kadrova

Od prvog januara ove godine prestala je da važi preporuka Vlade Srbije o ograničavanju zarada menadžmentima javnih preduzeća.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 18.01.2011.

00:06

Default images

Odluka je doneta u februaru 2009. godine, posle obelodanjivanja astronomskih plata direktora državnih firmi.

Nedavnim odmrzavanjem plata u javnom sektoru, međutim, direktori državnih kompanija opet stiču pravo na basnoslovne mesečne plate, koje su svojevremeno, pod pritiskom ozlojeđene javnosti, morali da umanje i do 50 odsto.

Tada je odlučeno da čelnici javnih preduzeća ne dobijaju više od šestostruke prosečne plate, odnosno ne više od 220.000 dinara. Vlada Srbije je obećala da će pratiti da li direktori javnih preduzeća i agencija poštuju njene preporuke, ali od kako je uredba doneta, niko nije obelodanio da li se ona poštuje. Januarsko odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija doneće povećanje od tri-četiri odsto, što bi značilo da će u istom procentu porasti plate i direktora javnih preduzeća.

Prema poslednjim podacima Vlade Srbije, plate direktora u februaru 2009. godine su i za današnje ekonomske prilike - basnoslovne. Direktor Jata je pre skoro dve godine imao platu 379.160 dinara, EPS-a 345.770, Srbijagasa 312.918....

Guverner Narodne banke Dejan Šoškić i sada ima više od pola miliona dinara mesečno. Po imovinskoj karti koju je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio, Šoškićeva mesečna neto plata od jula 2010. godine je 507.587 dinara. Prijavio je, pored toga, da svakog meseca kao vanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu prima 120.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

142 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: