Nemci se čude kako preživljavamo

Kada Nemcu ispričate da su u Srbiji cene hrane i odeće više nego u Nemačkoj, Nemac zapita: „Pa kako se tamo uopšte preživljava?“

Srbija

Izvor: Dojèe vele

Subota, 15.01.2011.

00:10

Default images

Naročito kada čuje da su cene komunalija i struje na sličnom nivou, a da je prosečna plata šest puta manja.

Uz obrazloženje da je poskupela nafta, gorivo je poskupelo i na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS), koja jedina u Srbiji ima rafineriju za preradu nafte. Trgovci i analitičari su ukazali da je država povećanjem akciza, osim punjenja budžeta, zaštitila monopolski položaj NIS-a.

No, nije to jedino poskupljenje koje je dočekalo građane Srbije od početka godine. Odlukom države da poveća akcize, poskupele su i cigarete, od 1. januara je za 20 odsto skuplji javni prevoz u Beogradu, za 30 odsto je poskupelo grejanje, a porasle su cene mleka i kafe. Zbog povećanja PDV-a, najavljuje se povećanje cena južnog voća, turističkih usluga, računara. Država svojim merama udara na standard ionako osiromašenog građanina Srbije, koji, „pohvalio“ se ovih dana potpredsednik Vlade Božidar Đelić, ima veću prosečnu platu jedino od suseda iz Rumunije.

Prema rečima saradnika Instituta za tržišna istraživanja Saše Đogovića, država povećava namete kako bi punila budžet. Đogović kaže da 59 odsto privrednika u Srbiji očekuje rast cena svojih proizvoda u naredna tri meseca i dodaje da će inflacija biti veća od projektovane gornje granice od šest odsto.

„Imaćemo pojačane inflacione tenzije u prvoj polovini godine, a kasnije će sve da zavisi od poljoprivredne proizvodnje i klimatskih prilika, jer kod nas mnogo toga, iako je poljoprivreda strateška grana, zavisi od toga kakve će biti vremenske prilike“, objašnjava Đogović.

I ekonomista Stojan Stamenković smatra da će biti teško dostižna planirana inflacija u 2011. godini pre svega zbog prevelike javne potrošnje, dispariteta cena koje su pod kontrolom države, monopola i kartela u proizvodnji i trgovini i slabljenja domaće valute.

„Najveći rizik je udovoljavanje sklonosti ka potrošnji u predizbornoj godini. Opravdana je bojazan da će u predizbornoj godini vlast više biti sklona potrošnji nego investicijama, što će dodatno doprinositi rastu inflacije“, kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

200 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: