Nemačka i Rusija glavni partneri

Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbije u prošloj godini bili su Nemačka, Rusija i Italija i te tri zemlje činile su trećinu razmene sa svetom.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 14.01.2011.

16:49

Default images

Za 11 meseci prošle godine, Srbija je razmenila sa Nemačkom 2,5 milijarde dolara, sa Rusijom 2,4 milijarde dolara i sa Italijom 2,3 milijade dolara.

Obim robne razmene sa Rusijom i Italijom povećan je za 16,2 odsto, dok je sa Nemačkom smanjen za 2,2 odsto, što je posledica smanjenja uvoza zbog pada kupovne moći stanovništva, ali i destimulativnijeg kursa dinara.

Kako je pokazala analiza Instituta za tržišna instraživanja (IZIT), na izvoznoj strani najvažniji srpski partneri su Italija i BiH, gde je izvezeno oko po milijardu dolara, kao i Nemačka koja je iz Srbije uvezla 928 miliona dolara.

U srpskom uvozu dominira Rusija sa 1,9 milijardi dolara, Nemačka sa 1,6 milijadi dolara i Italija sa 1,3 milijade dolara. Uvoz iz Rusije je povećan za 9,8 odsto, dok je iz Italije i Nemačke smanjen za 8,3 odnosno 10 odsto.

Najveći negativni spoljnotrgovinski saldo Srbija ima sa Rusijom i on iznosi gotovo 1,5 milijadi dolara, dok je Kina na drugom mestu, sa deficitom od oko milijardu dolara. Na trećem mestu je Nemačka, sa deficitom od 678,1 milion dolara i te tri zemlje činile su 51 odsto ukupnog spoljnotrgovinskog deficita Srbije.

Spoljnotrgovinski suficit Srbija je tradicionalno imala sa Crnom Gorom, 590 miliona dolara, sa BiH 478 miliona dolara i Makedonijom 185 miliona dolara. Pored te tri države, Srbija je pozitivan saldo u razmeni ostvarila i sa Albanijom, gotovo 113 miliona dolara i Rumunijom 28 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: