DRI: Moguće i krivične prijave

Predsednik Saveta Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović ne isključuje mogućnost da ta institucija pored prekršajnih podnese i krivične prijave.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 14.01.2011.

16:27

Default images

Prijave bi bile podnete protiv odgovornih u ministarstvima koji su kršili propise u postupku trošenja novca iz budžeta za 2009. godinu.

"Do kraja januara biće pokrenuti odgovorajući postupci protiv svih koji su odgovorni za nepravilnosti koje su utvrdjene u kontroli budžeta za 2009. godinu", rekao je Sretenović.

Članovi Odbora Skupštine za finansije su iz proceduralnih razloga odložili raspravu o izveštaju DRI o završnom računu budžeta Srbije i finansijskih izveštaja kontrolisanih budžetskih korisnika koji im je dostavljen 16. decembra prošle godine. Od DRI je zatraženo da Odboru dostavi izveštaj o Predlogu Zakona o završnom računu budžeta Srbije za 2009. godinu.

Vlada Srbije je Predlog Zakona o završnom računu bužeta za 2009. godinu Skupštini dostavila krajem decembra prošle godine, ali bez mišljenja DRI-ja o tom dokumentu.

DRI je Odboru 16. decembra dostavila izveštaj o Nacrtu zakona o završnom računu budžeta, a novi izveštaj, koji će se odnositi na predlog tog zakona, razlikovaće se, kako je rekao Sretenović, samo po tome što će u njega biti uneto da je, posle nalaza državnih revizora, smanjen budžetski deficit.

Član Odbora za finansije iz G17 plus Vlajko Senić nije glasao za predlog da se iz proceduralnih razloga odloži rasprava o izveštaju državnih revizora o kontroli republičkog budžeta za 2009. godinu, navodeći da se na taj način "baca sumnja na rad državnih revizora".

"Sramota me je da glasam za takav predlog", rekao je Senić i dodao da su državni revizori utvrdili veće propuste u raspolaganju budžetom za 2009. godinu od onih koji bi proceduralno bili napravljani da je danas Odbor raspravljao o izveštaju revizora.

Sretenović je najavio da će DRI dostaviti Odboru traženi izveštaj za sedam dana, ali je istakao da odlaganje raspave neće odložiti pokretanje postupaka protiv ljudi koji su kršili zakone i propise.

"Državni revizori su utvrdili da su budžetski korisnici u 2009. godini najčešće kršili Zakon o budžetskom sistemu, Zakon o javnim nabavkama i Zakon o radu", rekao je Sretenović.

DRI je kontrolisala finansijske izveštaje sedam ministarstva, Uprave za trezor i Narodne banke Srbije (NBS), a pozitivno mišljenje te institucije dobila je samo NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: