Pritisak EU, Vlada menja akcize

Pošto je Srbiji iz Evropske unije zaprećeno zbog dvojnih akciza na gorivo, predsednica parlamenta najavljuje ponovno razmatranje Zakona o akcizama.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 14.01.2011.

12:33

Default images

Slavica Đukić-Dejanović kaže da će parlament ponovo razmatrati Zakon o akcizama ukoliko je napravljena greška usvajanjem amandmana za veće akcize na gorivo iz uvoza.

"To bi moglo da se desi kad se stvore formalni uslovi, odnosno kada najmanje 84 poslanika ili Vlada Srbije po hitnom postpuku, u period do 1. marta, zatraže sednicu", kazala je ona.

Upitana da li SPS čija je ona potpredsednica, oseća odgovornost zbog tog amandmana socijalista, Đukić-Dejanović je kazala da svaka incijativa, kada postane stav Skupštine, mora biti tako i posmatrana. Izglasavanjem amandmana na zakon koje je predložila Socijalistička partija Srbije (SPS), akciza na gorivo iz uvoza povećana je više nego na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije.

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić kaže da je Ministarstvo finansija poslalo dopis evropskoj delegaciji u Beogradu kako bi EU zauzela zvaničan stav povodom promena Zakona o akcizama.

"Ukoliko EU misli da postoje elementi povrede Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, stav Vlade Srbije je da će ti elementi biti promenjeni", kazao je Đelić.

"U godini kada Srbija očekuje da dobije status kandidata, kao i datum za početak pregovora za ulazak u EU, poslednja stvar koja nam treba jeste konstatacija EU da je postojeći Sporazum na bilo koji način ugrožen ili povređen akcijama Republike Srbije", naveo je Đelić.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević kaže da, ukoliko bi izmene Zakona o akcizama ugrozile obaveze Srbije preuzete potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom Unijom, izmene bi morale da budu promenjene.

„Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i stupanjem na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma, Srbija se obavezala na fiskalnu nediskriminaciju i ukidanje državnog monopola“, rekla je Delević.

Evropska komisija razmatra pitanje dvostrukih akciza

Evropska komisija pažljivo ispituje problem oko uvođenja različitih akciza na domaće i uvozne naftne derivate u Srbiji, saopštila je Delegacija EU u Srbiji.

"Evropska komisija će o tom pitanju ubrzo razgovarati sa srpskim vlastima koje su privržene tome da obezbede sprovođenje primene Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EU", navodi se u saopštenju Delegacije EU.

U saopštenju koje je izdato povodom pitanja medija da li su dvostruke akcize u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i priduživanju Srbije EU nije dat direktan odgovor na to pitanje.

Kako se ističe, Komisija pridaje veliki značaja obavezama Prelaznog trgovinskog sporazuma EU i Srbije kako bi se obezbedilo predvidljivo ekonomsko okruženje za sve kompanije i potrošače.

Dragutinović: Ne kršimo direktive EU

Ministarstvo finansija je ocenilo, u pismu Delegaciji Evropske unije u Srbiji, da različite akcize na domaće i uvozne naftne derivate nisu u suprotnosti sa direktivama EU i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.
Ministarstvo smatra da direktiva EU ne zabranjuje uspostavljanje različitog iznosa akciza za različite tipove benzinskih i dizel goriva.

"Napominjemo da je višeakcizna politika na snazi u više zemalja EU (Austrija, Belgija, Luksemburg, Holandija, Nemačka, Španija, Francuska i Švedska)", navodi se u pismu ministarke finansija Srbije Diana Dragutinović.

Ministarstvo je navelo i da izmene Zakona o akcizama ne ugrožavaju liberalizaciju tržišta naftnih derivata u Srbiji jer će svi distributeri plaćati isti iznos akciza za jednake tipove benzina, odnosno dizela.

"Doneta rešenja predviđaju postepeno usklađivanje iznosa sa Direktivom EU, jer je datom korekcijom akcizne politike razlika između akciznog opterećenja dizela i benzina smanjena, a što je u skladu sa politikom EU", navedeno je u pismu.

Komisija kritikuje dvojne akcize na gorivo

Komisija za konkurenciju upozorila je da su dvojnim akcizama na gorivo u Srbiji umanjeni efekti liberalizacije tržišta naftnih derivata i podsetila na značaj poštovanja osnovnih načela i propisa u zaštiti slobodne tržišne konkurencije.

Komisija je ukazala da od nje nije bilo zatraženo mišljenje o predlogu izmena Zakona o akcizama i o ukidanju monopola Naftne industrije Srbije na uvoz naftnih derivata.

Izmenom tog zakona, akciza na gorivo domaćeg i uvoznog porekla je povećana u različitom iznosu.

To je, po oceni Komisije, dovelo do toga da se liberalizacija tržišta naftnih derivata ograniči na skuplje motorne benzine evropskog kvaliteta i na evro dizel čiji je uvoz i do sada bio slobodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: