Uslov za dozvole energetski pasoš

Nove zgrade u Srbiji od ove godine moraće da imaju sertifikate o štednji energije, a građani će znati šta kupuju i koliko će energije trošiti.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 14.01.2011.

10:47

Default images

Svi koji budu želeli da u Srbiji zidaju nove objekte od 1. juna moraće da prilože elaborat o energetskoj efikasnosti da bi dobili građevinsku dozvolu.

Tako će sve zgrade podignute posle ovog datuma imati energetske pasoše, koji će pokazivati koliko građevina troši energije za zagrevanje, hlađenje i održavanje i koliko bi moglo da se uštedi.

Ovo predviđaju pravilnici o energetskoj efikasnosti i energetskoj sertifikaciji zgrada, koji će ući u skupštinsku proceduru do kraja januara. Procene govore da u Srbiji energetski nije efikasno između 300.000 i 400.000 kuća, pa se po kvadratnom metru kod nas prosečno potroši i do 200 kilovatsati. Plan je da prosečna potrošnja bude smanjena na 50 kilovatsati.

“Građani će znati šta kupuju, kakva je izolacija objekta i koliko će energije trošiti. Pasoš će pokazivati koliko treba da se uloži u bolju energetsku efikasnost i kada će se novac isplatiti. Ovaj sertifikat, ipak, neće imati svi stari objekti, ali to nije slučaj ni u drugim zemljama. A u prednosti će biti oni koji budu isticali pasoše”, kaže savetnica u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Jasminka Pavlović.

Prema rečima Jasminke Pavlović, svi javni objekti moraće da imaju energetske pasoše do 2015. godine. “Ovi dokumenti moraće da budu javno istaknuti, pa će građani moći da vide gde se energija štedi, a gde se rasipa”, navodi ona.

Licence

Kada pravilnici budu usvojeni, ministarstvo će početi da ovlašćuje preduzeća koja će moći da izdaju energetske pasoše.

“Zasad nijedna firma nema licencu za to. Preduzeća će morati da prođu određenu obuku ili pokažu znanja”, kaže Pavlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: