Jat leti ka partneru bez nove flote

Putnici Jata ove godine se neće voziti novim avionima, ali će usluga biti kvalitetnija, karte jeftinije, kaže Vladimir Ognjenović, v.d. generalnog direktora.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 14.01.2011.

00:02

Default images

On dodaje da će Jat morati da popravi svoje poslovanje, kao i da novo rukovodstvo sprema kompaniju za strateškog partnera.

Od ukupno 51,5 miliona evra kredita, koji je nacionalna aviokompanija dobila zahvaljujući državnim garancijama, pod „budnim okom“ Vlade Srbije do kraja januara biće potrošeno 29,5 miliona evra.

Već su izmirene obaveze po kratkoročnim zajmovima i plaćena dugovanja NIS, beogradskom aerodromu, „Tehnici“ i „Keteringu“. I preostala 22 miliona isto će biti namenski utrošeni po planu za koji je država dala zeleno svetlo. Rasterećena obaveza prema najvećim poveriocima, nacionalna aviokompanija sada olakšano posluje, ali je i dalje situacija teška, mada ne bezizlazna. Do polovine februara novi menadžment će pripremiti plan obnove kompanije, a rezultati se očekuju u roku od šest meseci.

Taj plan će, kaže Ognjenović, doneti "domaćinsko poslovanje i štednju gde god je to moguće", kao i ukidanje nekih destinacija, a potom povećanje broja letova na profitabilnim linijama. "Očekujemo milionske uštede, i to po stavkama koje najviše optrećuju poslovanje - gorivo i takse za prelete, prihvat i otpremu aviona i putnika", dodaje on.

Jat ove godine računa na samo 13 aviona u postojećoj floti, a Ognjenović objašnjava da je "nemoguće da za ovu sezonu pribavimo nove letelice" i dodaje da su novi avioni realnost tek od proleća naredne godine.

"Naš prvi zadatak je konsolidacija, da se izborimo da ova godina bude bolja nego prethodna, ali uz korišćenje postojećih resursa. Da bi Jat mogao da 'preživi' 2012, trebalo bi da ima bar polovinu novih aviona. Zato je neophodan dogovor sa Erbasom oko davno potpisanog ugovora, i očekujemo da to pitanje bude rešeno tokom ove godine", kaže prvi čovek Jata.

On navodi i da za Jat, osim „Turkiš erlajnsa“, ima još zainteresovanih i iz Evrope i sa Bliskog istoka, pa čak i onih koji nisu iz avio-biznisa, poput stranih investicionih fondova.

"Svi oni čekaju konkretan predlog srpske strane. Ako se govori o planu osnivanja nove kompanije, to je formula koja je već viđena i dala je dobre rezultate u Italiji i Grčkoj, s tim što su i AlItalija i Olimpik na početku tog procesa bili u lošijem stanju nego što je Jat sada", dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: