Stevanović: Kragujevac ispred svih

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović kaže da će 2011. godina biti mnogo bolja od prethodne.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 13.01.2011.

15:50

Default images

On dodaje da će "to bolje posebno da se oseti u Kragujevcu koji će biti daleko ispred svih ostalih gradova".

"Iako mnogi misle da će ova godina biti još teža od prethodne ja sam nepopravljivi optimista i mislim da će biti bolja godina, posebno kada je reč o Kragujevcu", rekao je Stevanović.

Izražavajući očekivanje da će "Kragujevac krajem godine biti daleko ispred svih ostalih gradova u Srbiji", Stevanović je rekao da u ovoj godini očekuje mnogo toga u oblasti infrastrukture i privrede, ali i da će, ono što je najvažnije, dobar deo građana dobiti posao.

KG: Porez na imovinu ostaje isti

Kragujevac neće povećavati porez na imovinu, najavio je gradonačelnik Veroljub Stevanović. Stevanović je ponovio da nije glasao za donošenje novog zakona o porezu na imovinu, koji je usvojen krajem minule godine.
"Iako će naš budžet biti umanjen za tri miliona evra, jednostavo ne mogu da ta sredstva, koja je trebalo da dobijemo od Republike, nadomestim tako što treba da ih uzmem od građana, zato što bi to bila globa i zato što je to nekorektno", rekao je on.

Naglašavajući da je Vlada Srbije opštinama poručila da promenom zakona o porezu na imovinu mogu umanjena transferna sredstva da nadomeste tako što će povećati porez na imovinu, Stevanović je ocenio da "takav odnos Vlade Srbije i određenih resora prema gradovima ne samo da je nekorektan, nego je i odnos neuvažavanja i potcenjivanja nečije inteligencije".

"Ekonomska kriza koja je očigledno prisutna je u većoj meri i procentu prebačena je na gradove i opštine", smatra Stevanović koji je naveo da će se Kragujevac, zato što je veliki grad, izvući iz krize, ali, kako je rekao, male opštine nemaju šansu.

Stevanović je naveo i da je, zbog odluke Vlade Srbije da umanji transferna sredstva lokalnim samuprava, "Kragujevac izgubio oko 5,5, miliona evra".

Fijatovi kooperanti grade pogone

U Kragujevcu će u ovoj godini, u slobodnoj carinskoj zoni Korman Polje, konačno započeti izgradnja proizvodnih pogona Fijatovih kooperanata, koji će proizvoditi delove za automobile za potrebe srpsko-italijanske fabrike "Fijat automobili Srbija" (FAS).
Član gradskog veća za privredu i privatno preduzetništvo Vlado Vučković kaže da će izgradnju pogona započeti najvažniji Fijatovi dobavljači i dodaje "da će se time stvoriti mogućnosti za otvaranje najmanje 5.000 radnih mesta u Kragujevcu".

"Još uvek nije poznat spisak tih kooperanata, ali je sigurno da su oni 'prvog reda' i da će sigurno povući i drugi i treći red dobavljača u proizvodnji delova za automobile, a što je veoma važno za naš sektor malih i srednjih preduzeća", rekao je Vučković.

Podsetivši da će zona "Korman Polje", na površini od 40 hektara, biti infrastrukturno uredjena sredstvima ministarstva za Nacionalni i investicioni plan, Vučković je naveo da će ti radovi koštati od 20 do 30 miliona evra.

"To znači da će ta zona imati gas, struju, uredjene saobraćajnice i tehnološku vodu", rekao je Vučković i dodao da će dodatna sredstva biti obezbedjena za putnu infrastrukturu do i oko Korman Polja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: