Evro obveznice "drže" kurs dinara

Prodaja zapisa indeksiranih u evrima povećala tražnju za domaćom monetom, pa samim tim i stabilizovala kurs između 105 i 10’6 dinara za evro.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 13.01.2011.

10:28

Default images

Stanje na deviznom tržištu može se tretirati kao stabilno, za razliku od istog perioda prošle godine kada je dinar svakodnevno padao.

Suprotan trend ove godine nije posledica povećanih stranih ulaganja. Njih je, da podsetimo, u prošloj godini bilo manje od 800 miliona evra.

Nisu veće ni dospele doznake rođaka iz inostranstva, a koje su već treću godinu za redom četvorostruko niže nego u periodu pre krize. Nema, čak, ni priliva sredstava od ugovorenih kredita. Njih će, kada je u pitanju podrška budžeta, biti, bar prema najavama, sve manje i manje. „Srpska moneta se poslednjih sedmica, posle blagog jačanja, stabilizovala prema evru i, na početku 2011. godine, evropska moneta se plaća između 105 i 106 dinara. Nema sumnje da je prodaja 21 milijarde dinara trezorskih zapisa indeksiranih u evrima, po kamati od 5,25 odsto, povećala tražnju za dinarima, te ojačala srpsku valutu. Slična akcija se planira za naredne dane“, kaže ekonomista Goran Nikolić.

„Nedavno izvršena aukcija u evrima indeksiranih dinarskih šestomesečnih obveznica nagoveštava da bi takvih akcija moglo biti više. Cilj je, naravno, podići efikasnost fiskalne, a i monetarne politike, odnosno olakšati povlačenje dinarske likvidnosti i povećati tražnju za dinarima, što se i desilo krajem decembra. Smatram, pri tom, da je jeftinije da se zaduži u evrima po 5,25 odsto nego u dinarima za 14 odsto“, kaže Nikolić.

Mada je emitovanje državnih zapisa očito bitno za stabilnost kursa, prema mišljenju ekonomiste Gorana Nikolića, usko povezane s kursom su i potrošačke cene.

„Pored toga, Narodnoj banci Srbiji odgovara da dinar bude jak, jer je to praktično jedini način da se ostvari inflacija od maksimalno šest odsto u 2011. godini“, ističe Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: