U Srbiji se (ne) uzgaja GMO seme?

Ekološki pokret Novi Sad je optužio ministra poljoprivrede Sašu Dragina da je obmanuo javnost tvrdnjama da u Srbiji nema genetski modifikovane hrane.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 12.01.2011.

19:11

Default images

Taj pokret navodi i da firma MK Grup uvozi genetski modifikovano seme i herbicide. Te tvrdnje Ekološkog pokreta danas je, međutim, odbacila MK Grupa.

Pokret tvrdi da Dragin zna da je MK Grupa od 2007. godine "zvanični uvoznik genetski modifikovanog semena i herbicida od (američke) Monsanto korporacije na osnovu javno potpisanog ugovora od 16. maja te godine".

"Genetski modifikovano seme se i danas javno uvozi, distribuira i uzgaja u Vojvodini, o čemu je celokupna javnost upoznata kroz režirano uništavanje samo dela zasejanih parcela sa genetski modifikovanom sojom u opštini Odžaci prošle godine", navodi se u saopštenju.

Ekološki pokret, takođe, tvrdi da se "za narednu setvu u Srbiji javno sklapaju ugovori sa seljacima o sejanju genetski modifikovane soje u Vojvodini".

MK Grupa je, međutim, negirala navode da od američke firme uvozi genetski modifikovano seme, a Dragin je za medije izjavio da dok je na poziciji ministra u Srbiji neće biti genetski modifikovane hrane i semena.

"Predmet zaključenog ugovora (sa firmom Monsanto) nije, niti može biti, genetski modifikovano seme, već naprotiv najkvalitetnije hibridno seme kukuruza i drugih biljnih kultura, koje je proteklih godina dalo veoma visoke prinose i posebno je cenjeno od strane srpskih poljoprivrednika", navodi se u saopštenju MK Grupe.

Dodaje se da Kompanija MK Seeds, članica MK Grupe, uvozi seme kompanije Monsanto "u skladu sa zaključenim ugovorom i u skladu sa važećim propisima Srbije, koji zabranjuju uvoz genetski modifikovanog semena".

"Tendenciozni napisi u medijima, koji indirektno upućuju čitaoce da bi se radilo o genetski modifikovanom semenu, očito su kreirani od strane nelojalne konkurencije, kojoj poslovni moral nije osobina", navodi se u saopštenju MK Grupe.

Ta kompanija je saopštila da ni u budućnosti ne planira uvoz genetski modifikovanog semena. "Svi poslovi vezani za uvoz semena biće u skladu sa važećom regulativom Republike Srbije, koja će nužno biti u skladu sa tada važećom regulativom EU", navela je MK grupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: