Beograd najjeftiniji grad u Srbiji?

U beogradskim marketima osnovni proizvodi su najjeftiniji u Srbiji. U Beogradu su jeftiniji u odnosu na druge gradove mleko, ulje, ali i kafa, jogurt, čokolada.

Srbija

Izvor: Novosti, Press

Utorak, 11.01.2011.

00:10

Default images

Tako je litar svežeg mleka jeftiniji za čak 21 dinar nego u Kragujevcu, a tolika je i razlika u ceni ulja u odnosu na Užice.

Za šest proizvoda, koje je Press obuhvatio ovim istraživanjem u sedam gradova, u Beogradu je trenutno potrebno izdvojiti 491,50 dinara, dok je u Kragujevcu tai iznos 576,80 dinara.

Osim najpovoljnijih cena, Beograđani imaju i najbolje plate (u oktobru 2010. u proseku 42.421 dinar, dok je u Novom Sadu 39.904, Užicu 33.821, a Kragujevcu 30.991).

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović objašnjava da je Beograd najjeftiniji, jer za razliku od gradova u unutrašnjosti ima zdravu trgovačku konkurenciju. "Zapravo, samo Beograd ima zdravu trgovačku konkurenciju. Ima više trgovinskih lanaca, što nije slučaj sa gradovima u ostalom delu Srbije", kaže Papović.

Ekonomista Goran Nikolić dodaje da nižim cenama u Beogradu doprinose i niži transportni troškovi. "Uvek najbolju ponudu, a istovremeno i najniže cene imaju veliki trgovinski lanci, koji nisu u toj meri zastupljeni u drugim gradovima. Cene su niže zato što proizvođači i trgovci imaju niže transportne troškove. U provinciji su jedino jeftinije usluge", kaže Nikolić.

I kad se zanemare razlike u cenama, svi žitelji Srbije dodatno će morati da stežu kaiš, jer u trgovine neprestano stižu novi cenovnici. Juče su poskupeli mleko i mlečni proizvodi, danas će cigarete, a do kraja meseca biće povećane i cene brašna, kafe, slatkiša i alkoholnih pića.
Od početka januara šećer je poskupeo za četiri do šest odsto, negazirani sokovi za tri do 15 odsto, pojedini slatkiši za pet do 20 odsto, supe i čajevi za 12 do 15 i cigarete za dvadesetak dinara po paklici.

Do kraja meseca najavljena su poskupljenja pojedinih alkoholnih pića za 11 procenata i slatkiša, kažu u vodećim beogradskim trgovinskim lancima.

Zbog povećanja akciza poskupele su i određene vrste goriva. Tako evrodizel na većini pumpi sada košta 126,4 dinara, dok je evropremijum BMB-95 134,9 dinara. Cene na pumpama NIS-a nisu menjane.

U trgovinama se od juče primenjuju novi cenovnici mlekara Subotica i Imlek. Cene u veleprodaji za dugotrajno i sveže mleko više su za dva, a za kiselomlečne proizvode za jedan dinar, kažu u Imleku. Za dva do 3,5 odsto skuplji su i proizvodi subotičke mlekare, a očekuje se da od 15. januara poskupe i proizvodi šabačke mlekare. Sredinom meseca, odnosno do kraja nedelje, cene će korigovati i Šabačka mlekara, kao i “Somboled”.

U Srbiji se prosečno godišnje potroši 87 litara mleka i proizvoda na bazi mleka po stanovniku, gotovo tri puta manje od evropskog proseka. Evropski prosek je 250, a u Nemačkoj čak 308 litara. Pre dvadesetak godina Srbija je imala 938.000 krava. Danas upola manje - 456.000.
izvor: Press
izvor: Press

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: