Srbiji (ne) treba manje banaka

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga će zaštititi klijente od jednostranih odluka banaka, ali će dovesti i do smanjenja broja banaka.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.01.2011.

17:01

Default images

Bankari misle da će primena poskupeti njihove usluge, a mnogi od njih smatraju i da će ih ubuduće na tržištu Srbije biti manje.

Jezikom statistike i proseka, na svakih 200.000 stanovnika u Srbiji, dolazi po jedna banka. Stanovništvo se zadužilo za više od 500 milijardi dinara, a sa bankama je sklopljeno oko 12 miliona ugovora.

Stručnjaci procenjuju da bez obzira na broj nije bilo prave konkurencije, jer je glad za novcem bila ogromna. Ove godine, međutim očekuju da će broj banaka postepeno početi da se smanjuje. „Imaćemo nešto manji broj većih banaka sa većim mogućnostima, većim kreditnim potencijalom, sa širim asortimanom tih bankarskih usluga, tako da za građane to uopšte neće biti neki problem, naprotiv može imati dobre posledice za građane“, smatra Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka.

Bojan Lečić iz banke Intesa ocenjuje da ima previše banaka za tržište veličine Srbije. „Na tržištu Srbije je prevelik broj banaka za ovako tržište, tako da se može očekivati na nekoliko segmenata da dođe do ukrupnjavanja bankarskog sistema. Pre svega, što se tiče onih u većinskom stranom vlasništvu, može se očekivati da dođe do ukrupnjavanja na nivou centrala, što će usloviti spajanje i na nivou banaka ćerki koje posluju u Srbiji“, kaže on.

Pre sedam godina u Srbiji je radilo 46 banaka, ali smanjenje broja nije ozbiljnije uticalo na aktuelnu ponudu, uslove kreditiranja, kamate. Ukupna ekonomska situacija u Srbiji, međunarodno finansijsko tržište ali i veličina, kapacitet, banke, presudno utiču na ponudu i poziciju. Ipak, sve, pa i one banke koje imaju samo neki procenat tržišta, nalaze neko svoje mesto u odnosu na klijente.

„Svaka banka pronalazi neki modus gde može da izvrši određenu zaradu. Naše tržište jeste malo, 33 banke postoje, ali ono što mogu reći je da sigurno nisu pokriveni svi bankarski proizvodi sa tolikim brojem banaka, smatra Petar Grujić iz Folks banke.

Staro je pravilo, da što je rizik zemlje veći, to su uslovi za klijente nepovoljniji. Poznavaoci bankarskog tržišta, međutim, misle da bi čak i u istom stepenu rizika, u slučaju ukurupnjavanja banaka, moglo biti bolje za klijente.

„Smanjili bi se troškovi bankarske infrastrukture, znači ta troškovna komponenta ako se smanji, onda postoji veći prostor za snižavanje marži koje jesu visoke, a dobrim delom proističu iz okruženja. Tako da se može reći da su te konkurentnije banke korisnici neefikasnosti ovih drugih, jer već to čini tržište i to njima omogućava da imaju neke ekstra profite“, kaže ekonomski analitičar Zoran Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: