"Muče" nas sandučići, cena sitnica

Pored novih pasoša, ličnih karti, registarskih tablica na red su došli i novi poštanski sandučići. Od ove godine i oni moraju biti funkcionalniji, a i skuplji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.01.2011.

00:04

Default images

Svi vlasnici stanova i kuća u Srbiji moraće da zamene svoje poštanske sandučiće do 2015.godine, što će ukupno koštati građane punih 10 miliona evra.

Ako je verovati proračunima proizvođača, procenjuje se da će novi sandučići pojedinačno koštati i do hiljadu dinara.

U Republičkoj agencije za poštanske usluge negiraju da su razlozi donošenja ove odluke usklađivanje sa Evropskim standardima, kako se u medijima navodilo, već samo uvođenje reda u poštanski saobraćaj koji funkcioniše divlje i neuređeno. Kako će proces zamene teći i da li će ceo trošak snositi samo građani u Pošti Srbije još uvek ne znaju. Prema Republičkoj agenciji za poštanske usluge, jedan od većih problema u Srbiji ovih dana su nestandardni poštanski sandučići, koji muče građane jer nisu dovoljno veliki da bi u njih stali svi časopisi koje primaju.

Taj problem je u moru drugih problema izgleda prepoznat kao veliki, pa će svi građani, čak i oni koji nikakvu poštu osim računa ne primaju, morati da izdvoje i do hiljadu dinara za nove sandučiće.

Zakonom o poštanskim uslugama tačno je određeno kako poštansko sanduče može da izgleda. Ovo je značajna novina u odnosu na stari zakon po kojem stanari zgrada čak nisu ni morali da imaju sandučiće. Građani su u obavezi da ih zamene u narednih pet godina, ali investitori novogradnje već moraju da postavljaju nove sandučiće.

Kako su nam obrazložili u Republičkoj agenciji za poštanski saobraćaj do izmena je došlo zbog postavljanja standarda u jednoj oblasti koja je skroz neuređena, i da je u njihovoj nadležnosti samo izrada tehničkih uslova, dok nabavka, tenderi, i proizvodnja njih neće interesovati.

Sandučići će biti većih dimenzija od dosadašnjih da bi mogli da prime i pošiljke formata A4 kao što su časopisi, katalozi, i da ne bi dolazilo do oštećenja pošte. Proizvođači će morati da poštuju propisane dimenzije ispod kojih se ne sme ići.

Međutim, proizvođači kažu da ih još uvek niko iz Republičke agencije za poštanske usluge nije kontaktirao niti su dobili bilo kakvo obaveštenje o izmenama u proizvodnji. Oni smatraju da ovo rešenje nije po Evropskim standardima jer mnogi uvoze ove proizvode iz zemalja unije, ali oni nigde nisu u samo jednoj dimenziji već uvek postoji širok izbor.
„Nama nije problem da se prilagodimo na ove nove dimenzije i mere po njihovom zahtevu, to nije problem uraditi. Ne znam koliko će sad to narod podržati, jer će biti sigurno dosta skuplji od ovih naših što smo do sada pravili. Najjeftiniji model nam je bio oko 400 dinara sve sa PDV-om, a ovi novi će biti dosta skuplji čak i preko hiljadu dinara. Mnogo su veći i ide mnogo više materijala. Ne znam kako će to uopšte funkcionisati kod građana. To je veliko sanduče, ima svakako onih koji primaju poštu formata A4,ali ne primaju svi. Imaćemo jako veliki problem i sa postavljanjem novih sandučića“, navode oni.

Ipak, neko će na sandučićima i zaraditi. Procenjuje se da starih sandučića ima oko milion, a postupak zamene trajaće pet godina. Pošta Srbije ne namerava putem javnog tendera da nabavi građanima nove sandučiće, ali ne isključuje mogućnost sankcija za one koji ne budu poštovali ovo novo pravilo.

U tome ne vide ništa loše jer će, kako kažu, to koštati najviše 1.000 dinara. Iz republičke agencije najavljuju i da će Pošta Srbije uskoro lansirati reklamnu kampanju u kojoj će građani biti obavešteni ko su proizvođači novih sandučića, i koja će biti njihova tržišna cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: