Hrana u Srbiji skuplja nego u EU?

Centar za zaštitu potrošača Forum iz Niša zatražio je od Ministarstva trgovine i usluga da se hitno ograniče visine marže na prehrambenim proizvodima.

Srbija

Izvor: Blic

Četvrtak, 06.01.2011.

11:11

Default images

Taj centar navodi da je ta mera u cilju zaštite standarda građana Srbije od „neprihvatljivo visokih” cena životnih namirnica.

U Forumu navode da zbog nedostatka konkurencije i monopolskog ponašanja proizvođača i trgovaca prehrambenih proizvoda, u Srbiji marže na pojedinim proizvodima iznose i preko 30 odsto, „što je nedopustivo”.

“Cene pojedinih proizvoda u Srbiji su znatno veće nego u zemljama u okruženju pa čak i od zemalja članica EU”, kažu u tom udruženju.

Predsednik Foruma Jovan Jovanović navodi da “nije retkost da se naši proizvodi i nakon izvoza u Bosnu pa ponovnog uvoza u Srbiju, prodaju po nižoj ceni od istih proizvoda koji su direktno iz proizvodnje plasirani na tržište Srbije. Posebno je interesantno da je jestivo ulje jeftinije u Nemačkoj nego u Srbiji.

On smatra da je jedino rešenje za ovakvo neprihvatljivo stanje hitno donošenje odluke o ograničenju visine marže, koja mora da se primenjuje sve dok se na tržištu ne stvore uslovi za konkurenciju i ukinu monopoli i karteli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: