Pola miliona ljudi ne plaća račune

Više od pola miliona Srba kasni sa plaćanjem režija. Svako peto domaćinstvo redovno ne plaća bar jedan račun, a najviše se duguje za struju i grejanje

Srbija

Izvor: Blic

Četvrtak, 06.01.2011.

00:02

Default images

Građani najviše duguju za struju i grejanje gde su potraživanja i najveća, a najmanje za fiksni telefon gde neredovne platiše ostaju bez veze već posle prvog neplaćanja.

Strah postoji i od kablovskih operatera koji prvo smanje brzinu interneta, a posle dva neplaćena računa isključuju i signal.

EPS mesečno šalje opomene na adrese 350.000 porodica, a koliko građani upozorenje shvataju ozbiljno najbolje govori to što Elektroprivreda godišnje isključi struju kod 130.000 domaćinstava. Ova firma od građana potražuje 35 milijardi dinara, a samo u novembru je isključila brojila kod 12.000 porodica. Spisak bio sigurno bio i duži da monteri EPS-a seku struju i starijima i korisnicima sa manjim dugovanjima. Cena gasa u krizi se nije menjala, ali Srbijagas danas uspeva da naplati potraživanja tek kod 80 odsto direktnih kupaca. Zbog neizmirenih obaveza ova kompanija je isključila svako dvadeset i drugo domaćinstvo. Bez gasa je, dakle, ostalo 3.200 od ukupno 72.000 kupaca. Broj neredovnih platiša nije zanemarljiv, čak i pored činjenice da se deo obaveza za gas plaća odloženo za šest meseci.

"Naplata je najbolja u centralnim gradovima Srbije i u Pančevu", Dragan Vučur iz Srbijagasa, ali dodaje da im direktni kupci ukupno duguju 530 miliona dinara.

Ništa bolje nije ni u Infostanu, kompaniji koja preko jednog računa naplaćuje grejanje, vodu, iznošenje smeća i održavanje zgrade. Infostan mesečno šalje uplatnice na 630.000 adresa u Beogradu. Oko 535.000 korisnika (85 odsto) obaveze izmiruje redovno. Više od 63.000 korisnika (deset odsto) kasni sa plaćanjem računa, dok tridesetak hiljada Beograđana slučajno preskoče da plate jedan račun ili ih plaćaju kvartalno.

Infostan ima zakonsku obavezu da jednom godišnje utuži korisnike koji nisu platili račune iz prethodne godine. To će, kao i do sada, uraditi u februaru 2011. godine. Sud potom donosi rešenje o izvršenju, uručuje ga građanima i ima izvršnu vlast. Pored obaveštenja o dugu, dužnici će na januarskom računu dobiti i opomenu pred utuženje. Oni koji ne izmire dugovanja do utuženja, moraće da plate i dug sa kamatom, ali i sudske troškove.

"Svi koji nisu izmirili dugovanja iz prethodnih deset godina dug mogu da izmire na rate, dok svi dužnici sa neizmirenim obavezama iz 2010. mogu podići beskamatni kredit za refinansiranje duga", kažu u Infostanu.
Nekako se čini da je najlakše Telekomu koji isključuje fiksne telefone već za 30 do 35 dana nakon isteka roka za plaćanje računa. Privremenom isključenju prethodi opomena koju korisnik dobija kroz prvi naredni telefonski račun, tako da ima još narednih 20 do 25 dana da izmiri obaveze.

Zbog neizmirenih dugovanja, uoči Nove godine Telekom je isključio 130.189 korisnika fiksne telefonije. Fiksnu telefonju u Srbiji koristi oko tri miliona građana, a prosečni iznos računa prošle godine je bio 877 dinara.

Brzinom munje korisnici mogu da ostanu i bez interneta ili kablovske. Za isključenje je pojedinim operaterima dovoljno ne platiti jedan račun. Kod Euneta internet ne plaća redovno 30 do 40 odsto korisnika.

"Ukoliko klijent i posle dva meseca ne plati račun, prvo mu smanjimo brzinu interneta. Korisnicima ostavljamo 7-10 dana da izmire račun, a nakon toga sledi isključenje", kažu u Eunetu.

Slična praksa je i u SBB-u koji neredovne platiše kablovske televizije isključuje nakon opomene. Internet vezu isključuju nakon isteka paketa na koji su korisnici pretplaćeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: