Tržište osiguranja će porasti 10 %

U prošloj godini rast tržišta osiguranja u Srbiji iznosio oko pet odsto, a u 2011. ono porasti za oko 10 procenata, ocenio je Branko Krstonošić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.01.2011.

11:13

Default images

Predsednik Upravnog odbora "Viner štetiše osiguranja" kaže i da je 2010. ta osiguravajuća kuća zabeležila rast od šest procenata, bez obzira na usporavanje privrede zbog posledica svetske ekonomske krize, dok u narednoj godini očekuje porast od oko 13 procenata, rekao je Krstonošić.

Govoreći o planovima za narednu godinu, prvi čovek "Viner štetiše osiguranja" je rekao da ce osiguravajuće kuće nastaviti razgovore sa predstavnicima države o predlogu da drzava stimulise razvoj životnog osiguranja tako što će emitovati hartije od vrednosti, koje bi bile sa periodom ročnosti od 10 godina i vise, jer se uglavnom i životna osiguranja zaključuju na taj period.

Osiguravajuće kuće bi prikupljenu premiju usmeravale na kupovinu hartija od vrednosti, čime bi i država imala najkvalitetnija dugoročna sredstva, dobijena pod povoljnim uslovima, koja bi mogla koristiti za investiranje u infrastrukturu i druge kapitalne projekte.

Krstonošić je rekao da na domaćem tržištu kapitala nema dovoljno kvalitetnih hartija od vrednosti, u koje bi "Viner štetiše" moglo da investira i ostvari dobit, bez izlaganja suvišnom riziku.

Grupacija "Vijena inšurens"( Vienna Insurance Group), ciji je "Viner štetiše osiguranje" deo, je u 2010. godini završila "grinfild" investiciju vrednu oko 43 miliona evra, izgradnjom poslovne zgrade "VIG Plaza" na Novom Beogradu, koja se svrstava u "pametne zgrade" zbog velikog broja senzora i automatike za klimatizaciju i bezbednosni nadzor, kao i nekoliko kilometara telekomunikacionih kablova za telefone, Internet i internu komunikaciju unutar objekta.

Osim centrale "Viner štetiše osiguranja", u "VIG Plazi" se nalaze i prostorije "Erste banke", "Unikredit lizinga", marketinške agencije NOA i drugih firmi koje su iznajmile poslovni prostor za svoje potrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: