U 2011. nas (ne) čekaju dobre vesti

Šta će biti sa inflacijom i cenama, šta ćemo proizvoditi i prodati, hoće li i dalje rasti broj nezaposlenih i siromašnih i, na kraju, koliko će vredeti dinar...

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

00:16

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić je inicirao i sa grupom saradnika ponudio je javnosti program razvoja za narednih deset godina.

Nešto slično, samo dva meseca ranije, uradile su i dve grupe ekonomista. Oba dokumenta predviđaju bolji život, ali ne odmah, već u budućnosti.

Inflacija i cene

Prethodnih dvanaest meseci smo završili sa dvocifrenom inflacijom (11,5%) i sa Ukrajinom smo rekorderi u Evropi. Guverner je više puta ponovio da će „svim raspoloživim sredstvima“ da se brani projekcija o inflaciji koja u decembru treba da bude 4,5 odsto uz moguće varijacije plus-minus 1,5 procenata.

U Uniji poslodavaca Srbije (UPS) sumnjaju u ostvarenje plana oko inflacije. „Projekcije privrednika koje smo anketirali u okviru UPS govore da nas u narednoj godini čeka dvocifrena inflacija između 10 i 12 odsto, prenosi Dragoljub Rajić iz UPS.

Mirko Todorović, vlasnik i upravljač tekstilne kompanije „Todor“, pita može li Vlada da obuzda prenetu inflaciju u narednoj godini, ako se očekuje poskupljenje energenata, i da li će automatski podići referentnu kamatnu stopu i time poskupeti kredite?
Proizvodnja i izvoz

U Srbiji se broj gradova - industrijskih centara sa više od 1.000 radnika, između 1990. i 2007. godine smanjio sa 62 na 28, a broj industrijskih sistema - preduzeća sa više od 1.000 radnika opao je sa 217 na 55.

„Proizvodnja će najviše zavisiti od investicija. Što više budemo investirali, bićemo produktivniji. Novac za finansiranje investicionih projekata postoji, može se obezbediti kod međunarodnih finansijskih institucija. Novac za investicije se može obezbediti i od Rusije, Kine, arapskih država, procenjuje Slavko Carić, prvi čovek Erste banke.

Nezaposlenost i siromaštvo

Broj nezaposlenih je dostigao svoj istorijski maksimum, ocenjuje dr Edvard Jakopin, direktor Republičkog zavoda za razvoj. A u potrošnji nekih vrsta hrane za Evropom zaostajemo dva do tri puta. U Srbiji se godišnje po stanovniku potroši 43,3 kilograma mesa, a u Evropskoj uniji (EU) to iznosi 75,2 kilograma.

Kod nas se kupi i pojede, opet u proseku po stanovniku - 62,1 kilogram voća, povrća 136,1 kilogram, pa za prosekom članica EU zaostajemo dva do tri puta. Dramatični su podaci o deci pogođenoj siromaštvom u Srbiji. Od milion i 400 hiljada dece, njih 155.000 živi u teškom siromaštvu.
Vrednost dinara i kurs

Od početka krize dinar je izgubio 40 odsto vrednosti, a samo u 2010. godini više od 11 procenata. Šta nas čeka u ovoj godini? „Privrednici u finansijskim planovima koji se kreiraju za 2011. godinu računaju sa vrednošću između 115 i 117 dinara za jedan evro.

Prosečan rok naplate potraživanja 128 dana i kursne oscilacije za tih 128 dana čekanja na naplatu u proseku pojedu četvrtinu planiranog profita po jedinici proizvoda, pa se zato i kalkuliše navedena obračunska vrednost“, kažu u Uniji poslodavaca Srbije. Slične vrednosti navode i mnogi privrednici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: