Agenti ne očekuju jeftinije stanove

Oporavak tržišta nekretnina očekuje se tek sredinom godine ako se ekonomija stabilizuje i dođe strani kapital. Nema pojeftinjenja stanova, tvrde u agencijama.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 03.01.2011.

00:11

Default images

U američkoj konsultantskoj kući Kolijers navode da će cene nekretnina u Srbiji u narednom periodu stagnirati i da se pojeftinjenje kakvo je zabeleženo lane više ne očekuje.

"Naravno, biće neophodno da investitori detaljnije istraže potrebe tržišta pre nego što počnu da grade, a posebno bi trebalo da obrate pažnju na odnos cene i kvaliteta, kao i na očekivanja građana po tom pitanju", kaže Maja Šahbaz, direktor Kolijersa, i dodaje da će ako se uzmu u obzir ovi bitni faktori, projekti imati veću šansu za uspeh.

Šahbazova navodi da ima investitora, kako domaćih tako i stranih, koji su zainteresovani za ulaganja u nekretnine. Uglavnom je reč o investitorima koji su se već oprobali na srpskom tržištu i imaju iskustva s našim sistemom i procedurom izdavanja dozvola.

"Ipak, realno je očekivati da će i strani investitori, koji do sada nisu bili prisutni, iskazati interesovanje za Srbiju, jer se država trudi da ostane konkurentna u odnosu na zemlje u regionu", kaže ona.

Šahbaz dodaje da će "ukoliko Srbija postane kandidat za članstvo u EU, odnosno ukoliko ocene po tom pitanju ostanu pozitivne, to predstavljati veliki podstrek za strane investitore koji traže upravo ovu vrstu sigurnosti kada razmatraju investiranje u stranim zemljama. Od novih projekata svakako očekujemo više aktivnosti na polju stanogradnje, ali najavljena je i izgradnja šoping i logističkih centara, što će doprineti atraktivnosti i raznolikosti ponude nekretnina u Srbiji".
U Kolijersu smatraju da se izgradnja stanova iz državnog projekta masovne stanogradnje neće odraziti na tržište kvadrata visokog kvaliteta.

"Država gradi stanove srednjeg kvaliteta, koji su i najpotrebniji tržištu, tako da će predstavljati konkurenciju sličnim projektima na sličnim lokacijama", ističe Šahbazova.

Ona dodaje da su "državni projekti atraktivni upravo zbog državnih garancija, pa će investitori koji grade u okolini morati da ponude bolji kvalitet ili da koriguju cene kako bi ostali konkurentni. Ukoliko budu nudili sličan kvalitet, cena će morati da bude niža. Takođe, izgradnja stanova u državnom programu predstavljaće konkurenciju starim stanovima prosečnog kvaliteta, jer će se deo kupaca preorijentisati na nove kvadrate po konkurentnim cenama, tako da se može očekivati pad cena starih stanova u okolini 'državnih gradilišta'".

I u engleskoj konsultantskoj kući "King strdž" kažu da podržavaju mere Vlade Srbije za podsticaj građevinskog sektora i izgradnju kvadrata za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

"Ali, smatramo da masovna stanogradnja u režiji države poprilično negativno utiče na potencijalne domaće i strane investitore, koji se po nekoliko godina bore za atraktivne lokacije i izvodljive kalkulacije", navodi Srđan Vujičić iz "King strdža".

U "King strdžu" ne očekuju dalji pad cena nekretnina. Kako kaže Vujičić, potencijalni kupci ne bi trebalo da "na prvu loptu" odustaju od kupovine kvadrata zbog cene, već treba aktivno da pregovaraju sa prodavcima, jer će im se trud najverovatnije isplatiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: