Veće akcize, nema poreza na mobilne

Specifična akciza na cigarete u Srbiji od danas je povećana sa 17,2 na 26 dinara po paklici.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 01.01.2011.

17:27

Default images

Prema izmenama Zakona o akcizama, povećana je i akciza na motorne benzine na 45 dinara po litru, dok akciza na evro bezolovni motorni benzine (BMB) 98 i evro premijum BMB 95 iznosi 49,5 dinara po litru.

Akciza na dizel goriva je 35 dinara po litru, na evro dizel 37 dinara po litru, a na tečni naftni gas 17,95 dinara po kilogramu, objavljeno je u Službenom glasniku.

Kako se navodi, akciza na ostale derivate nafte iznosi 53,34 dinara po kilogramu. Istovremeno, U Srbiji je od danas slobodan uvoz i formiranje cena naftnih derivata.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić pozvao je sve naftne kompanije koje posluju u Srbiji da u slobodnoj konkurenciji i tržišnoj utakmici pokažu svoje mogućnosti i kvalitete", istakavši da od njih očekuje da od 1. januara snize cene goriva na svojim pumpama.

"Ukoliko to ne bude rezultiralo nešto nižom cenom derivata u odnosu na sadašnju, to će govoriti o nesposobnosti, ili o netržišnom ponašanju učesnika na tržištu nafte i naftnih derivata u Srbiji," rekao je Škundrić.

Naftna industrija Srbije je tokom novogodišnjih i božićnih praznika snizila cene benzina BMB 95 za jedan dinar po litru, a evro BMB 95 za dva dinara po litra na svim benzinskim stanicama NIS-a u Srbiji.

U toj kompaniji ističu da se od početkom primene liberalizacije tržišta naftnih derivata može očekivati njihovo pojeftinjenje u veleprodaji, ali da se ne može sa sigurnošću reći da li će naftne kompanije sniziti cene derivata i u maloprodaji, jer će to zavisiti od kretanja na tržištu.

Predsednik Upravnog odbora AD "Nafta" Nebojša Atanacković ocenio je da uprkos liberalizaciji tržišta naftnih derivata, cene goriva neće biti niže odmah, već za dva do tri meseca. "Činjenice da će biti više ponuđača i otvoreno tržište govori da bi trebalo da imamo jeftinije gorivo nego do sada, medjutim, neposredno posle Nove godine sledi povećanje akciza za benzine, za oko šest dinara, a za dizel za oko 4,5 dinara", rekao je Atanacković. On je objasnio da je proizvođačka cena goriva u Srbiji i u regionu manje-više ista i da visinu cene odredjuju poreska zahvatanja, po čemu je Srbija negde u sredini, pa će cene biti slične onima u Hrvatskoj, ili Sloveniji.

U naftnoj kompaniji "Lukoil -Beopetrol" ističu da će cene goriva u Srbiji u 2011. godini biti na nivou cena u regionu, ali da one mogu biti i niže, ako ne bude nekih ograničenja.

U Srbiji postoji 226 licenciranih preduzeća koja se bave prometom nafte i naftnih derivata i njih 413 koji se bave trgovinom na malo naftnih derivata. Oni će se u konkurentskim uslovima boriti za što bolju poziciju na tržištu i privlačenje što većeg broja potrošača.

Uredba o zabrani uvoza derivata u Srbiji počela je da se primenjuje pre 10 godina, sa ciljem da se NIS zaštiti, do obnove i modernizovanja rafinerijskih postrojenja i do početka proizvodnje goriva evropskog kvaliteta.

U Srbiji se tako do sada mogla uvoziti nafta, a sve uvezene količine preradjivane su u rafinerijama NIS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: