Nova godina sa novim Savetom

U Srbiji se od danas primenjuje Zakon o organskoj proizvodnji, koji predviđa formiranje posebnog tela - Saveta u okviru Ministarstva poljoprivrede.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 01.01.2011.

12:11

Default images

Zakon o organskoj proizvodnji trebalo bi da omogući povećanje površina pod organskom proizvodnjom, smanjenje zagađenja iz poljoprivrede i očuvanje vode i zemljišta.

Novim zakonom se dobija pravni okvir za praćenje organske proizvodnje, utvrđivanje stvarnih mogućnosti i registraciju obima proizvodnje, što će potencijalno omogućiti i veću pomoć države, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Mirjana Milošević.

"Cilj zakona je uspostavljanje organske proizvodnje kao celovitog sistema upravljanja i proizvodnje hrane koji se bazira na ekološkoj praksi, visokom stepenu biološke raznovrsnosti, očuvanju prirodnih resursa, primeni standarda o dobrobiti životinja i načina proizvodnje korišćenjem prirodnih supstanci i postupaka", kazala je ona. Zakon se, kako je navela, odnosi na proizvode biljne i stočarske proizvodnje i to na primarne poljoprivredne proizvode, prerađene poljoprivredne proizvode koji se koriste kao hrana, ali i na stočnu hranu, seme, rasad i sadni materijal, kvasac koji se koristi kao hrana i hranu za životinje.

Proizvodi dobijeni lovom i ribolovom divljih životinja, zakonom se ne smatraju proizvodima organske prizvodnje.

Zakon je usaglašen sa regulativama Evropske unije i stvara pravni okvir za obezbedjivanje da poslove sertifikacije rade samo kontrolne organizacije koje su ovlašćene od Ministarstva poljoprivrede.

Zakon utvrđuje da će se tehnološki postupak prerade u organskoj proizvodnji odvijati bez mešanja proizvoda iz organske proizvodnje sa sastojcima, supstancama i proizvodima iz perioda konverzije, odnosno proizvodima iz konvencionalne proizvodnje, kao i bez upotrebe jonizujućih zračenja, genetski modifikovanih orgainizama i njihovih derivata.

Tako proizvedeni, organski proizvodi će biti označavani nacionalnim znakom i kodom kontrolne organizacije koja je uradila sertifikaciju proizvoda, odnosno oznakom "organski proizvod".

Organski proizvodi će, po novom zakonu, moći da se skladište i prevoze samo u posebnim prostorijama, odnosno vozilima, osim ako nisu upakovani i obeleženi. Takođe moći će da se prodaju zajedno sa proizvodima iz konvencionalne proizvodnje samo ako su upakovani.

U Srbiji je 2008. Ministarstvo poljoprivrede registrovalo 224 gazdinstva koja primenjuje metode organske proizvodnje na ukupno 596 hektara, dok je u periodu konverzije bilo više od 265 hektara.

Po podacima kontrolnih organizacija, 2009. u Srbiji je bilo 1.200 hektara na kojima se primenjuje metode organske proizvodnje, a površine na kojima se sakupljaju biljne vrste iz prirodnih staništa je milion hektara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: