Krizom počela, krizom završila

Inflacija od 11,5 odsto, realan pad životnog standarda, poskupljenja, nestašica mleka i nedovoljno stranih investicija obeležili su 2010. godinu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 31.12.2010.

14:35

Default images

Srbija je tek u drugom i trećem kvartalu počela da se sporo oporavlja od negativnih uticaja svetske privredne krize i da beleži minimalni ekonomski rast.

I pored toga, pad direktnih stranih investicija i dvocifrena inflacija ostali su najveći problemi domaće privrede.

Godinu za nama obeležili su i početak podele besplatnih akcija građanima i isplata po 1.700 dinara za oko 4,5 miliona građana Srbije, početak izgradnje oko 110 kilometara autoputa na severnom kraku Koridora 10, od Novog Sada do Horgoša. U protekloj godini uspešno su završene tri revizije tekućeg stend baj aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, osnovano je zajedničko železničko preduzeće "Kargo 10" između Srbije, Hrvatske i Slovenije, a kurs dinara oscilirao je između 95 i 107 dinara za jedan evro.

U martu su Srbija i Bugarska potpisale sporazum o izgradnji gasovoda između dve države, u dužini od 180 kilometara, na trasi Niš - Dimitrovgrad - Dubnica.

Guverner NBS Radovan Jelašić tada je podneo ostavku iz ličnih razloga, a početkom jula predsednik Srbije Boris Tadić predložio je Dejana Šoškića za novog guverenera centralne banke, koga je parlament izabarao 28. jula.

Južnokorejska kompanija "Jura korporejšn" kupila je na licitaciji imovinu preduzeća "Zastava elektro" u Rači za gotovo tri miliona evra, a već u avgustu počela je u Nišu izgradnju fabrike auto-kablova koja će proizvodnju početi maja 2011. i zaposliće najmanje 1.500 radnika.

U junu je ozvaničen početak modernizacije Rafinerije Pančevo vredne 500 miliona evra, koju će sprovesti Naftna kompanija Srbije. Početkom jula potpisan je Ugovor o izgradnji dela autoputa Beograd - južni Jadran na budućem Koridoru 11, na deonici od Lajkovca do Uba, a krajem meseca su počeli pripremni radovi u Nepričavi kod Lajkovca.

U blizini beogradskog naselja Galenika postavljen je kamen-temeljac za "Most prijateljstva" preko Dunava od Zemuna do Borče, u čiju će izgradnju biti uloženo170 milona evra, a projektovanje i izgradnja poverena je investitorima iz Kine. U julu je isplaćena i jednokratna pomoć od 5.000 dinara zaposlenima u javnom sektoru čija je neto plata manja od 50.000 dinara, a u istom mesecu u kragujevačkoj fabrici "Fijat automobili Srbija" počela je izgradnja energetskog bloka površine 8.000 kvadratnih metara.

Zbog toga je reagovao i premijer Mirko Cvetković, koji je naredio hitnu akciju nadležnim ministarstvima i inspekcijskim službama da spreče pokušaj stvaranja veštačkih nestašica životnih namirnica na tržištu u Srbiji.

U septembru, Republička direkcija za robne rezerve intervenisala na tržištu sa 5.000 tona jestivog ulja kako bi se sprečio rast cene tog proizvoda u maloprodaji.

Na području beogradske kasarne ''4. juli'' počeli su pripremeni radovi za izgradnju 4.578 jeftinih stanova. Gradnja je počela u oktobru, a stanovi bi trebalo da budu useljeni do kraja 2012.

U septembru je potpisan Sporazum o izgradnji nove fabrike auto delova u Subotici, u koju će biti investirano 11,2 miliona evra i zaposleno najmanje 330 radnika. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Elektroprivreda Srbije potpisali su ugovor o kreditu od 40 miliona evra koji će biti iskorišćen za nabavku i instalaciju modernih brojila za daljinsko očitavanje utrošene energije.

Pušten je u saobraćaj novi most preko Save kod Sremske Rače, dugačak 440, a širok 11 metara. U Termoelektrani "Kostolac B" pušten je u rad novi sistem za prikupljanje, odlaganje i transport pepela i šljake, koji će sprečiti zagadjenje životne sredine, a u koji je uloženo 35 miliona evra.

"Železnice Srbije" i EBRD potpisali su ugovor o zajmu od 100 miliona evra za rehabilitaciju 112 kilometara magistralnih pruga na raznim deonicama na Koridoru 10 i nabavku oko15 najsavremenijih višesistemskih električnih lokomotiva.

Potpisan je i ugovor između Evropske investicione banke i "Puteva Srbije" o kreditu od 40 miliona evra za izgradnju obilaznice oko Beograda, od Orlovače do Avalskog puta, u dužini od 5,4 kilometara.

Skupština Srbije izglasala je Zakon o zaštiti potrošača. Primenom tog akta biće ispunjeni evropski standardi i u njega je ugradjeno svih 15 ključnih evropskih direktiva.

Penzionerima koji mesečno primaju manje od 30.000 dinara isplaćena je jednokratna pomoć od 5.000 dinara. Nemačka vlada odobrila je pomoć Srbiji za 2011. godinu od 123 miliona evra za realizaciju projekata za unapređenje javne infrastrukture, održivog ekonomskog razvoja, podsticanja zapošljavanja i unapređenja kapaciteta državne uprave.

Kompanija "Rubin" iz Kruševca otvorila je najveću "Vinoteku" na Balkanu u dva nivoa, na 2.000 kvadratnih metara, na mestu nekadašnjeg restorana "London" u Beogradu. U novembru predstavnici Evropske komisije u Srbiji su predali izveštaj o napretku Srbije u evropskim integracijama premijeru Mirku Cvekoviću.

Konsultatska kuća "Dilojt" izabrana je za savetnika u transformaciji "Jat ervejza", potpisan je Ugovor sa za izgradnju autoputa na Koridoru 10, od Vranja do Bujanovca i otvoreni radovi na izgradnji autoputa na istočnom kraku od Dimitrovgrada do Pirota.

Krajem novembra Skupština Srbije usvojila je rebalans budžeta za 2010. godinu, sa deficitom od 120 milijardi dinara.

U Beogradu je otvoren renovirani hotel "Tulip in Putnik Beograd" u koga je uloženo sedam miliona evra i to je bila najveća ruska investicija u turističke objekte u Srbiji.

Početkom decembra potpisan je Protokol o liberalizaciji tržišta roba i usluga izmedju Srbije i Južne Koreje u okviru pristupanja naše zemlje Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

"Srbijagas" je kupio kompaniju za proizvodnju mesa "Agroživ" za 11,3 miliona evra.

Potpisano je pismo o namerama koje će omogućiti da se iz zapadne Evrope u Srbiju uveze 50.000 visokokvalitetnih steonih junica.

Vlada Srbije je usvojila budžet za 2011. godinu, prema kojem je predviđen deficit od oko 140 milijardi dinara, prihodi oko 724 milijarde dinara, a rashodi 845 milijardi dinara.

Na račun budžeta Srbije, EU je uplatila 50 miliona evra bespovratne budžetske pomoći, čime je ukupan iznos pomoći odobrene iz pretpristupnih fondova Unije povećan na 100 miliona evra.

Vlada je u oktobru raspisala tender za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma Srbija", u decembru je utvrdila minimalnu početnu cenu od 1,4 milijarde evra, a tendersku dokumentaciju je do kraja godine otkupilo sedam kompanija.

Premijer Mirko Cvetković je 24. decembra predstavio Koncept razvoja Srbije do 2020. koji predvidja u tom periodu rast zaposlenosti, bruto domaćeg proizvoda, izvoza i investicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: