Dragutinović: Bez podrške reformama

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da je kreiranje budžeta za 2011. godinu pokazalo da nema dovoljno podrške za promene.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Petak, 31.12.2010.

13:00

Default images

“Predložene promene poreskih zakona, uz Zakon o budžetu, bile su test za spremnost na reformu. Moja spremnost nije sporna. Ali, shvatila sam da nema dovoljno podrške za promene. Svi bismo da nam bude bolje, ali da ništa ne menjamo, a to je nemoguće”, kaže ona.

Dragutinovićeva priznaje da su poreske promene bile kozmetičke i da su izabrani oni proizvodi koji se oporezuju svuda po standardnoj – višoj stopi - prema preporukama Evropske komisije. “Što se tiče poreza na imovinu, treba reći da je Zakon u nepromenjenom obliku bio poznat svima više od godinu dana, da su ga predložile lokalne samouprave, da je sve dogovoreno s njima, jer to predstavlja lokalni prihod, a ne prihod republičkog budžeta”, objašnjava ministarka finansija.

Dragutinovićeva kaže da se svi u Vladi Srbije slažu s potrebom reforme poreskog sistema, ali da se u ključnom trenutku povuku.

"Svi se slažu da poreski sistem treba promeniti, ali kada treba preći s reči na dela podrška izostaje. Izgleda da se čekaju bolja vremena", navodi ona.

Prema njenim rečima, budžet za 2011. godinu, koji predviđa deficit od 120 milijardi dinara, može samo uslovno da se nazove razvojnim.

"Mislim da je uloga budžeta da bude stabilizacioni, a ne razvojni. Ovo je budžet koji je morao da ostvari dva suprotna cilja: da bude održiv i da obezbedi socijalnu koheziju. Uz to, ima dovoljno prostora za kapitalne rashode i sufinansiranje stranih direktnih investicija, kao što je `Fijat`. Ako se investicije ostvare, onda je ovaj budžet i razvojni", naglasila je ona.

Dragutinovićeva je ponovila da će u januaru plate i penzije biti povećane za dva odsto, s tim da će se značajnije korigovati najniža primanja, a budžetom su, kako je rekla, predviđena i veća davanja za socijalnu zaštitu, po različitim osnovama.

Ministarka finansija je kazala da bi volela da se aranžman sa MMF-om nastavi, što će uz Fiskalni savet i Zakon o budžetskom sistemu biti garancija da će Srbija voditi odgovorniju fiskalnu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: