Milosavljević: Prava kupca kao u EU

Prosečan potrošač u Srbiji biće od 1. januara zaštićeni isto, a u nekim segmentima i bolje nego prosečan kupac u Evropskoj uniji, tvrdi Slobodan Milosavljević.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.12.2010.

11:48

Default images

U Srbiji će od 1. januara 2011. godine početi da se primenjuju novi Zakon o trgovini i Zakon o zaštiti potrošača.

Ministar trgovine i usluga je naveo da će početak primene Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o trgovini označiti novi kvalitet i novu atraktivnost Srbije kao investicione destinacije.

On je naglasio da su novi zakoni o trgovini i o zaštiti potrošača u izveštaju o napretku Srbije na putu evropskih integracija za 2010. godinu dobili najbolje ocene. "Ništa više u Srbiji kada su u pitanju prava potrošača neće biti isto od 2011. godine i tu smo napravili odlučan iskorak ka Evropskim vrednostima i standardima u pravima potrošača", dodao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, Zakon o zaštiti potrošača donosi mnogo novina, maksimalne evropske standarde i pravo svakog porošača da lako, jednostavno i u saradnji sa nadležnim institucijama zaštiti svoja prava i ispravi nepravdu koja se možda desila prilikom kupovine odredjenog proizvoda ili usluge.

Milosavljević je naglasio da je ključna novina u Zakonu o zaštiti potrošača, izmeštanje tereta dokazivanja sa potrošača - građanina kao jedinke u odnosu na trgovce proizvođače, turističke agencije i finansijske institucije.

"Sva nezadovoljstva potrošača će se novim zakonom hitno i vrlo rigorozno rešavati i u korenu će se saseći obmanjivanje, nepovoljni ugovori, ne pružanje potrošačima onoga što im se ponudi i naplati", kazao je on.

Prema novom zakonu, kako je dodao srpski ministar trgovine, garantni rok za svaki proizvod je dve godine, a šest meseci je rok u kome se obavlja zamena proizvoda.

Srpski ministar trgovine i usluga je kazao da i da novi Zakon o trgovini svakoga ko se bavi bilo kojim biznisom definiše i kao trgovca.

Prema rečima Milosavljevića, Zakon o trgovini i Zakon o zaštiti potrošača su krovni i nadzakoni, jer tretiraju delokrug rada više ministarstava i kompletno se tiču svakog čoveka i privrednika u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: