Šoškić: Ne živi se samo od banaka

Dobro je što država ima jak finansijski sektor, ali ne može se živeti samo od bankarstva i trgovine, smatra guverner NBS Dejan Šoškić.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.12.2010.

11:42

Default images

Guverner Narodne banke Srbije kaže da je situacija sada uprkos krizi znatno bolja za građane nego što je bila pre deset godina.

“Moramo biti svesni da reforme zahtevaju vreme. Svako bi s pravom mogao da kaže da je već prošlo 10 godina. Slažem se da smo mogli da imamo bolje rezultate”, navodi Šoškić.

Prema njegovoj oceni, ne možemo biti ni izbliza zadovoljni jer imamo manji broj zaposlenih nego na početku ove decenije.

“Iako je jedan broj radnih mesta ranije bio „formalan“, odnosno neka radna mesta nisu bila produktivna. To je boljka svake zemlje koja nema visoki privredni rast. Ipak, dobra privatizacija je ona koja generiše nova radna mesta. Kod nas to nije bio slučaj u dovoljnoj meri i na tome moramo još puno da radimo”, objašnjava Šoškić. Zdrav i realan ekonomski rast, kako ističe, mora biti zasnovan na industriji i poljoprivredi.

Šoškić navodi da se ne bi iznenadio da se dogodine špekulanti prevare - i oni koji špekulišu sa kursom, ali i oni koji to čine sa inflacijom.

“Na kraju 2011. godine će biti razočarani, jer mislim da je pred nama period stabilnosti”, najavljuje on i dodaje da će 2011. godina bit ii godina izazova.

Šoškić je istakao da je veoma važno da se poštuje doneti budžet, ali i ocenio da je vrlo verovatno da će i sledeće godine biti rađen rebalans budžeta.

On je ipak izrazio nadu da novac predvižen za kapitalne projekte završe u potrošnji, kao što se to dogodilo i ove godine, jer je od 33 milijarde dinara za kapitalne izdatke potrošeno jedva polovinu, pa je rebalansom ostatak preraspoređen u potrošnju.

Pre poskupljenja tri puta razmisliti

Vrlo je važno i poštovanje dogovora o rastu cena koje su pod direktnom državnom kontrolom.

“Pozvao bih sve da tri puta razmisle pre nego što podignu cene, kao i one koji su već korigovali cenovnike da ozbiljno razmisle o pojeftinjenjima. Jer tog povećanja tražnje na tržištu teško da će biti. Važnije je da privreda funkcioniše, nego da se gomilaju zalihe”, kazao je Šoškić.

On je ponovio da će NBS koristiti sve raspoložive instrumente monetarne politike, kako bi se inflacija svela u planirani okvir od tri do šest odsto.

Guverner centralne banke je ocenio da bi Srbiji nastavak aranžmana sa MMF-om bio poželjan.

“To je jedan od mehanizama koji može da nam pomogne da donosimo manje popularne, a ispravne mere. Ali i svaka uspešna revizija MMF-a u okviru tekućeg aranžmana jeste doprinos kredibilitetu zemlje. Čim vam raste rejting, onda ćete moći jeftinije i da se zadužujete na tržištu”, smatra Šoškić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: