Dulić: Država sufinsira izolaciju

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić kaže da će pravilnik o energetskoj efikasnosti biti donet početkom 2011.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.12.2010.

09:57

Default images

On dodaje i da će država sufinansirati izolaciju već izgrađenih objekata.

"Uvođenje energetskih pasoša i novih standarda u gradnji, kako bi se energija čuvala, verovatno će izazvati mnogo negodovanja onih koji su zagovornici klasičnih metoda, ali to je nešto što je apsolutno neophodno i što postoji svuda u svetu", kazao je Dulić.

On je rekao da se sa donošenjem pravilnika kasni jer je bilo potrebno obaviti brojne razgovore sa graditeljima, ali i dodao da su svi novi projekti koje država radi u skladu sa pravilnikom.

Dulić je najavio da će država sufinansirati izolovanje objekata, kako bi se trošilo što manje energije, posebno zbog toga što je Srbija energetski najnefikasnija zemlja u Evropi, jer prosečna porodica u Srbiji troši 40 odsto više energije nego ona u Evropi.

"To znači da građani u početku ne bi plaćali ništa, ali će biti u obavezi da svoj račun za struju plaćaju po istoj ceni da bi se u toj uštedi koju imaju u energiji ta investicija mogla pokriti", rekao je on.

Dulić je kazao da će sufinsiranje početi 2011. kada je reč o javnim objetima, a da će kasnije biti proširen i na građane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: