Iz Sirogojna u svet 10.000 džempera

Iz Sirogojna, zlatiborskog sela poznatog u svetu mode po vunenim odevnim predmetima ručne izrade, ove godine je izvezeno oko 10.000 džempera.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.12.2010.

09:55

Default images

Izvezeni su džemperi u vrednosti od 700.000 evra, kaže direktor kompanije Sirogojno Rade Ljubojević.

On tvrdi da je proizvodnja, koja angažuje nezaposlenu radnu snagu iz seoskih sredina, u ozbiljnoj krizi, što potvrdjuje i činjenica da je ovogodišnji izvoz u evropske zemlje, Japan, SAD i Kanadu desetostruko manji u odnosu na osamdesete i devedesete godine prošlog veka.

"Na poslovima izrade odevnih predmeta od vune trenutno je angažovano tek oko 700 pletilja, kojima je to dodatno zanimanje, ali problem njihovog radnog statusa ne može niko da reši već dvadesetak godina", žali se Ljubojević.

Kompanija Sirogojno, prema rečima njenog direktora, mora da plati sve poreze i doprinose za angažovane pletilja koje taj posao obavljaju kao sporedno zanimanje, pa neretko nekima od njih, koje su u penziji, oduzimaju to primanje zbog dodatnog posla koji obavljaju.

Pored nerešenog radnog statusa pletilja, veliki problem u ovoj proizvodnji je pojava kopija i neregulisanog tržišta, rekao je Ljubojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: