Vojska nema para za borbene avione

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je Vojska Srbije odustala od najavljene kupovine višenamenskih borbenih aviona zbog ekonomske krize.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.12.2010.

00:12

Default images

Šutanovac sumnja da će i sledeće godine biti para za kupovinu ovih letelica.

"U Vojsci Srbije se svim problemima pristupa sistematično i uz određene analize, pa tako i rešavanju problema nabavke novih borbenih aviona. U ovom trenutku ne mogu da vam kažem ništa preciznije jer se to sada radi na stručnom nivou", kaže on.

Ministar dodaje i da se "analiziraju sve ponude koje su stigle, u odnosu na potrebe za bezbednost našeg neba, a konačna odluka zavisiće od budžeta i uticaja politike. Njihova nabavka, uglavnom, pitanje je za sledeću godinu, a možda čak i 2012. godinu, imajući u vidu da u budžetu za sledeću godinu teško da ćemo imati sredstava za nove borbene avione". On je podsetio da vojni budžet za 2011. godinu iznosi oko 72 milijarde dinara, i da je, iako veći u odnosu na ovu godinu, i dalje nedovoljan.

"Vojni budžet je i dalje nizak, s tim što se mi ne žalimo jer je svima budžet problematičan. Bilo bi nefer i nekorektno da zahtevamo veći budžet. Umesto toga, gledamo da pomognemo drugim ministarstvima jer smatramo da je to jedan kolegijalan odnos u Vladi", kaže Šutanovac.

Kako piše Pres, za kupovinu borbenih aviona treba da se izdvoji između 500 miliona i milijardu evra, a konkretne ponude dostavljene su svim značajnijim svetskim proizvođačima. Zahtevi su poslati SAD za avione „F16" i „F18", Švedskoj za „gripen", Francuskoj za „rafal", evropskom konzorcijumu za „jurofajter" i Rusiji za avione „mig 29 M".

"Potreba za nabavkom višenamenskog borbenog aviona je definisana potrebom, pre svega, da mi kao država štitimo svoj suverenitet, odnosno kontrolišemo svoj vazdušni prostor i da zajedno sa ostalim zemljama koje u Evropi takođe štite svoj vazdušni prostor budemo ravnopravni partneri", rekao je nedavno komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, general Ranko Živak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: